News

Încă două linii de metrou în București. Magistralele M4 și M6 primesc finanțare

Metroul de Otopeni și prelungirea M4 Gara de Nord – Gara Progresul sunt mai aproape de realizare. A fost semnat contractul de finanțare
04.06.2024 | 14:20
Inca doua linii de metrou in Bucuresti Magistralele M4 si M6 primesc finantare
Bucureștenii vor avea două linii noi de metrou care vor prelungi Magistrala M4 Gara de Nord – Gara Progresul și Magistrala M6 Bucureşti, tronsonul 1 Mai – Tokyo. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a semnat contractele de finanțare pentru metroul către Otopeni și extinderea Magistralei M4 de la Gara de Nord până la Gara Progresul, în valoare totală de 22,3 miliarde de lei.

Două linii de metrou vor fi construite în România

Contractul de finanțare pentru proiectul „Magistrala M6 București, tronsonul 1 Mai – Tokyo (6 stații), lungime: 6,6 km” are o valoare de 9,33 miliarde de lei, scrie adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Pentru prima secțiune a Magistralei M6, Asocierea Alsim Alarko-Makyol lucrează la toate cele șase stații, iar echipamentele TBM vor începe să foreze în august – septembrie 2024 (termen estimat).

Autorizația de construire a fost emisă în decembrie 2023, cu data de începere a lucrărilor la structură și galerii pe 15 decembrie 2023 și termen de finalizare de 39 de luni.

ADVERTISEMENT

Pentru secțiunea II, Băneasa – Aeroport Otopeni, Gulermak (Turcia) trebuie să predea proiectul tehnic în această toamnă. Metrorex estimează că lucrările la M6 Gara de Nord – Otopeni vor fi finalizate în 2027, dar până acum nu a lansat licitația pentru finisaje, arhitectură și instalații.

Pentru prima secțiune (constructor Makyol – Alsim Alarko), lucrările vor fi finanțate din bani PNRR transferați de la Magistrala M4 Filaret, iar pentru secțiunea II Băneasa – Tokyo (Otopeni) din împrumutul JICA. Însă Ministerul Transporturilor trebuie să aloce încă aproximativ 1,5 miliarde lei pentru contractul de arhitectură, instalații, șină și finisaje, contract a cărui relansare întârzie.

ADVERTISEMENT

Aproape 13 miliarde de lei ne va costa construcția noilor magistrale

Contractul de finanțare pentru proiectul de extindere a rețelei de metrou Magistrala 4, Secțiunea Gara de Nord – Gara Progresul, are o valoare totală de 12,97 miliarde lei.

Potrivit studiilor de specialitate deja întocmite, traseul noii linii de metrou M4 va avea 14 stații, amenajate pe o lungime totală de aproximativ 11 kilometri, între stația Gara de Nord 2 și stația Gara Progresul, traversând sectoarele 1, 4 și 5, precum și comuna Jilava din județul Ilfov.

ADVERTISEMENT

Astfel, trenul de metrou va pleca de la Gara de Nord, pe strada Gării de Nord, va parcurge intersecția cu strada Berzei, strada Vasile Pârvan, strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, va trece prin fața Hotelului Marriott, pe Calea 13 Septembrie, pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, pe Șoseaua Viilor.

Va ajunge la intersecția de la Eroii Revoluției, va continua pe Șoseaua Giurgiului, iar la intersecția cu strada Bercenarului, va urma strada care duce la Gara Progresul și va ajunge cu ultima stație în fața Gării Progresul. De aici, trenul se va retrage într-un depou nou și modern, dotat cu o parcare park&ride, conform comunicatului de presă.

Toate cele 14 stații ale noului traseu (Gara de Nord 2 – Știrbei Vodă – Bogdan Petriceicu Hașdeu – Uranus – George Rozorea – Chirigiu – Filaret – Eroii Revoluției 2 – George Bacovia – Toporași – Nicolae Cajal – Luică – Giurgiului – Progresul) vor fi amenajate conform celor mai noi standarde de securitate la incendiu și vor fi adaptate pentru accesul facil al persoanelor cu dizabilități. Totodată, stațiile vor fi dotate cu sisteme de protecție a călătorilor, inclusiv panouri de sticlă și uși automate la marginea peroanelor.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”