News

Încă două state UE impun mască obligatorie în spațiile publice: ”Situația e îngrijorătoare”

21.10.2020 | 12:13
Inca doua state UE impun masca obligatorie in spatiile publice Situatia e ingrijoratoare
ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid-19 s-a intensificat dramatic în Europa ultimelor săptămâni, iar tot mai multe state UE adoptă măsuri restrictive dure pentru a ameliora situația.

Dacă unele țări merg pe mâna carantinei, fie ea parțială (Spania, Franța) sau totală (Irlanda), altele consideră că masca de protecție poate face încă diferența.

ADVERTISEMENT

În această a doua categorie au intrat, în această săptămână, Germania și Bulgaria, două țări care au impus cetățenilor obligativitatea măștii în toate spațiile publice.

Germania și Bulgaria impun mască obligatorie în spațiile publice: ”Situația e îngrijorătoare”

Germania este statul din Europa care a gestionat cel mai bine pandemia de coronavirus. Cu un sistem de testare masiv și aplicat la timp, nemții au trecut cu bine de primul val.

ADVERTISEMENT

Recent, și în cea mai puternică forță economică a continentului au explodat cazurile de infectare, iar decesele au ajuns, chiar marți, la cel mai înalt nivel din ultimele cinci luni de zile.

În aceste condiții, oficialii de la Berlin au trecut la aplicarea de măsuri restrictive. Potrivit Reuters, autorităţile au impus, de marţi, obligativitatea de a purta mască în pieţe, la cozi şi pe 10 străzi comerciale foarte circulate, fără a decide însă un nou lockdown în scopul limitării infectării cu noul coronavirus în capitala germană.

ADVERTISEMENT

Măsura a fost luată după ce incidenţa Covid-19 la Berlin a crescut la 87,9 cazuri la 100.000 de locuitori în decurs de şapte zile, aproape dublu faţă de media naţională de 45,5, conform ultimelor cifre difuzate de institutul de boli infecţioase Robert Koch.

Primarul Berlinului, Michael Mueller, a transmis un mesaj pentru locuitorii Capitalei, pe care i-a îndemnat să respecte noile măsuri, mai drastice, care cuprind şi limitări ale petrecerilor, cu scopul de a evita suspendarea, din nou, a vieţii sociale.

ADVERTISEMENT

“Ne aflăm într-o situaţie îngrijorătoare, iar în afara unui lockdown politicienii nu au prea multe opţiuni în privinţa măsurilor pe care să le adopte tocmai pentru a evita să se întâmple acest lucru”, a explicat primarul.

Masca, obligatorie și în Bulgaria

Vecinii noștri de la sud de Dunăre, bulgarii, se confruntă de asemenea cu o creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2.

Numărul infectărilor înregistrate în ultimele 24 de ore în Bulgaria a urcat la 1.024, un nou record de la începutul pandemiei, conform WorldMeters.

În aceste condiții, masca de protecție devine obligatorie. Ministrul bulgar al Sănătății a declarat că purtarea măştii, alături de distanţarea fizică şi dezinfectarea frecventă vor încetini răspândirea COVID-19 cu aproape o treime şi vor ajuta la prevenirea situației în care sistemul sanitar va fi copleșit.

’’Ne aşteptăm ca rata infecţiilor sa scadă dacă oamenii respectă cu strictețe noile măsuri, iar scopul nostru este ca mai puţini oameni să fie nevoiţi să meargă la spital″, a adăugat oficialul.

Cu o populaţie de aproape  7 milioane de locuitori, Bulgaria a raportat, de la startul pandemiei, 30.527 de cazuri de infectare, dintre care 1.019 decese.

ADVERTISEMENT