News

Încă o mare țară din Europa vrea să reintroducă armata obligatorie. Mulți au plecat din România pentru a se stabili acolo

Tot mai multe state din Europa iau în calcul reintroducerea armatei obligatorii. Este și cazul unei țări în s-au stabilit peste un milion de români.
26.05.2024 | 23:09
Inca o mare tara din Europa vrea sa reintroduca armata obligatorie Multi au plecat din Romania pentru a se stabili acolo
Încă o mare țară din Europa vrea să reintroducă armata obligatorie. Mulți au plecat din România pentru a se stabili acolo Sursa foto: Facebook / MApN
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina, dar și cel din Orientul Mijlociu, determină tot mai multe state europene să ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Marea Britanie ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu

Marea Britanie ar putea reitroduce armata obligatorie la vârsta de 18 ani, dacă partidul Conservator va câștiga alegerile legislative, din 4 iulie, transmite AFP.

ADVERTISEMENT

Premierul conservator Rishi Sunak a promis, sâmbătă, că va reintroduce armata obigatorie în Marea Britanie, dacă va fi reales în funcția de șef al Guvernului. Este primul anunț major pe care premierul conservator îl face de la începutul campaniei electorale.

„Voi introduce un nou model de serviciu naţional, în vederea creării unui obiectiv comun în rândul tinerilor noştri şi unei sentiment reînnoit de mândrie a ţării noastre”, a transmis premierul Rishi Sunak.

ADVERTISEMENT

Premierul britanic a subliniat că acest lucru ar urma să permită unirea Marii Britanii în contextul în care lumea este „tot mai incertă”.

Conform unui anunț făcut de Partidul Conservator, tinerii în vârstă de 18 ani ar urma să aleagă „între un stagiu de 12 luni cu normă întreagă în rândul forţelor armate sau un weekend pe lună, timp de un an, de voluntariat în cadrul comunităţii lor”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Conservatorii l-au acuzat pe liderul opoziției laburiste Keir Starmer, că dacă Partidul Laburist va câștiga alegerile, și acesta va deveni premier „nu are nici convingerea, nici curajul şi nici planul necesar să navigheze într-o lume tot mai incertă”.

Totodată, tinerii care nu vor să participe la serviciul militar naţional nu vor fi sancţionaţi penal și nici nu vor face închisoare, a transmis ministrul britanic de interne James Cleverly.

ADVERTISEMENT

După ce premierul Conservator, Rishi Sunak, a convocat alegeri legislative la 4 iulie, în Marea Britanie campania electorală este în plină desfășurare.

Sondajele de opinie plasează opoziția laburistă în topul favoritelor, cu un avans de aproximativ 20% în fața conservatorilor, aflați la putere de mai bine de 14 ani.

ADVERTISEMENT