News

Încă o regiune de pe Terra declară stare de urgență climatică. “Suntem deja în pericol”

Arhipelagul Vanuatu s-a alăturat țărilor în stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru a atenua consecinţele schimbărilor climatice
28.05.2022 | 14:42
Inca o regiune de pe Terra declara stare de urgenta climatica Suntem deja in pericol
Vanuatu a trecut prin două cicloane în ultimul deceniu Foto: Philippe Carillo/AFP via Al Jazeera
ADVERTISEMENT

Arhipelagul cu 300.000 de locuitori a fost victima a două cicloane puternice şi unei secete devastatoare în ultimii zece ani.

Încă o regiune de pe Terra declară stare de urgență climatică

Potrivit AFP, premierul Bob Loughman a recunoscut într-un discurs în Parlament că regiunea din Pacific este deja afectată de fenomenul de creştere a nivelului mării şi de evenimente meteorologice severe.

ADVERTISEMENT

“Terra este deja prea fierbinte şi prea nesigură. Suntem în pericol acum, nu doar în viitor”, a spus Bob Loughman.

Parlamentul din Vanuatu a susţinut în unanimitate moţiunea, care vinde după declaraţii similare ale altor zece ţări, între care Marea Britanie, Canada şi insulele Fiji.

ADVERTISEMENT

“Responsabilitatea Vanuatu este să se asigure că ţările responsabile îşi corelează acţiunile cu amploarea şi urgenţa crizei. Folosirea termenului ‘urgenţă’ este o modalitate de a semnala nevoia de a depăşi măsurile obişnuite”, a mai spus șeful guvernului local.

Declarația premierului vine în contextul în care Vanuatu conduce o campanie diplomatică pentru a obţine un aviz juridic din partea Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, cu privire la consecinţele încălzirii globale.

ADVERTISEMENT

Australia promite ajutor națiunilor din Pacific

Micul stat din Pacific speră că avizul, deşi nu are caracter obligatoriu, va contribui la apariţia unei legislaţii internaţionale pentru generaţiile viitoare cu privire la consecinţele materiale şi umane ale încălzirii globale.

Aceasta iniţiativă urmează să fie discutată la următoarea Adunare Generală a ONU din septembrie.

ADVERTISEMENT

Premierul Bob Loughman a anunţat, de asemenea, un plan în valoare de 1,2 miliarde de dolari destinat limitării consecinţelor încălzirii globale, precizând că cea mai mare parte a finanţării ar trebui să provină de la ţări donatoare.

Săptămâna aceasta, noul ministru de externe al Australiei, Penny Wong, a folosit o călătorie în Fiji pentru a promite națiunilor din Pacific o resetare a politicii climatice după un „deceniu pierdut” sub o guvernare conservatoare.

„Vom pune capăt războaielor climatice din țara noastră. Acesta este un alt guvern australian și o altă Australia. Și vă vom sta umăr la umăr cu voi, familia noastră din Pacific, ca răspuns la această criză”, a declarat Wong la un eveniment Pacific Island Forum, relatează Al Jazeera.

ADVERTISEMENT