News

Încă o țară din Europa declară stare de urgență. Frontierele rămân deschise

05.10.2020 | 11:19
Inca o tara din Europa declara stare de urgenta Frontierele raman deschise
ADVERTISEMENT

O nouă țară din Europa a fost nevoită să declare stare de urgenţă, după ce a înregistrat o explozie de cazuri în ultimele săptămâni.

De la miezul nopţii de duminică spre luni, Cehia a trecut la restricții semnificative pentru a încerca să oprească răspândirea virusului. Pe 2 septembrie această țară avea doar 499 de cazuri. O lună mai târziu, pe 2 octombrie, Cehia a raportat 3796 de cazuri.

ADVERTISEMENT

Starea de urgenţă a mai fost instituită de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai. Frontierele Cehiei vor rămâne deschise de această dată.

Cehia intră în stare de urgență. Ce restricții au fost aplicate

În primul rând trebuie menționat faptul că amenzile pentru nerespectarea legilor privind siguranța medicală vor fi mult mai mari.

ADVERTISEMENT

Evenimente şi adunări publice – numărul maxim de participanţi este de 10 în interior şi 20 în aer liber. Toate competițiile sportive se vor desfășura fără spectatori.

Companiile, magazinele şi restaurantele nu sunt afectate de noile restricții. Potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, o medie de 303.3 persoane la 100.000 de locuitori a fost infectată în Cehia în ultimele 2 săptămâni. Spania este singura ţară din Europa care o depăşeste, cu o medie de 319.3 la suta de mii de locuitori.

ADVERTISEMENT

Vecinii cehilor, slovacii, au decretat joi stare de urgență pentru 45 de zile, după ce a fost raportat un record de 567 de noi îmbolnăviri.

Ce se întâmplă cu România

“Starea de urgenţă, în acest moment, nu se impune. Se impune respectarea acestor reguli pentru a limita această creştere progresivă, deocamdată, pe care o avem pe numărul de cazuri noi. Nu putem limita această creştere decât respectând regulile, scăzând transmiterea în comunitate şi, efectiv, şi numărul de cazuri de la o zi alta”, a spus Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

“Nu ştiu dacă este vorba de o stare de urgenţă, dar vorba de măsuri care să fie luate suplimentar din cauza creşterii numărului cazurilor, asta este posibil. Noi tot timpul am zis că este posibil ca să se ia măsuri locale, măsuri zonale care să fie intensificate, iar controalele să fie intensificate pentru că trebuie să controlăm această creştere.

ADVERTISEMENT

(…) Nimeni nu a vorbit concret de o stare de urgenţă sau nimeni nu a spus – sau cel puţin nu am auzit eu – că va fi instituită o stare de urgenţă”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT