News

Încă o țară din Europa spune adio săptămânii de lucru cu 5 zile. Cum va arăta programul de muncă scurtat al angajaților

Angajații dintr-o țară din Europa ar putea scăpa de săptămâna de lucru cu 5 zile. Ce au anunțat reprezentanții Guvernului acestui stat
28.08.2024 | 22:34
Inca o tara din Europa spune adio saptamanii de lucru cu 5 zile Cum va arata programul de munca scurtat al angajatilor
Țara din Europa care ar putea renunța la săptămâna de lucru cu 5 zile. Foto (descriptiv) Hepta
ADVERTISEMENT

O țară din Europa ar putea renunța la săptămâna de lucru cu 5 zile, potrivit unui demers al Guvernului. Vorbim de Polonia, aici unde programul de muncă al angajaților ar putea fi scurtat.

Polonezii ar putea scăpa de săptămâna de lucru cu 5 zile

Executivul polonez vrea schimbarea Codului Muncii înainte de încheierea mandatului din 2027, potrivit zf.ro, care citează Euractiv. Sunt luate în calcul două variante, iar companiile vor avea de ales între acestea.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Polonia ar putea introduce săptămâna de muncă de patru zile sau zilele lucrătoare de șapte ore. O analiză a platformei ClickMeeting arată că cele mai multe dintre firmele poloneze ar prefera varianta scurtării săptămânii de muncă.

„Urmează să se determine care va fi opțiunea mai bună, reducerea săp­tămânii de lucru de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei săptă­mâni de lucru de patru zile”, a transmis, în luna iulie, ministrul Familiei din Polonia.

ADVERTISEMENT

70 la sută dintre angajatori ar alege varianta săptămânii de lucru cu patru zile. Aceasta ar putea fi cea mai mare schimbare din ultimele șapte decenii, având în vedere că Polonia a ales să introducă săptămâna de muncă de cinci zile în 1952.

„Cu cât muncim mai mult, cu atât devenim mai stresaţi şi mai obosiţi”

Susținătorii schimbărilor spun că reducerea timpului de lucru ar fi făcută într-un context economic bun. Guvernul susține că rata șomajului este relativ scăzută, iar oamenii au nevoie de timp pentru odihnă și pentru familie.

ADVERTISEMENT

„Potrivit studiilor, cu cât muncim mai mult, cu atât devenim mai stresaţi şi mai obosiţi. O oră în plus la muncă nu se traduce neapărat într-o oră în plus la capitolul eficienţă”, spun susținătorii.

ADVERTISEMENT

Însă, ministrul fondurilor de stat şi politicii regionale Katarzyna Pelczynska-Nalecs are o altă părere. Aceasta spune că Polonia trece printr-o criză demografică și ar trebui acordată o atenție deosebită acestui aspect.

Codul Muncii ar putea fi schimbat în primăvara lui 2025. Conform Eurostat, cetățenii din Polonia petrec în medie 40,5 ore pe săptămână la serviciu, fiind cei care lucrează cel mai mult în Uniunea Europeană după greci.

Un experiment organizat în 2022, în Regatul Unit, a permis companiilor să aleagă săptămâna de lucru de patru zile. După finlizarea acestuia, 89% dintre firme au trecut complet la această variantă de muncă.

 

Tags: