News

Încă o ţară din UE a legalizat căsătoriile gay. Cuplurile de acelaşi sex pot adopta şi copii

Veste foarte importantă pentru comunitatea LGBT. Judecătorii de la Curtea Constituţională a Sloveniei au acordat cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex dreptul de a se căsători şi dreptul de a adopta copii.
08.07.2022 | 21:12
Inca o tara din UE a legalizat casatoriile gay Cuplurile de acelasi sex pot adopta si copii
În Slovenia, căsătoriile gay se vor desfășura în aceleaşi condiţii de care beneficiază şi cuplurile heterosexuale. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Practic, căsătoriile gay și adopția copiilor se vor desfășura în aceleaşi condiţii de care beneficiază şi cuplurile heterosexuale. Decizia Curții Constituţionale a Sloveniei a fost anunțată vineri, conform DPA, preluată de Agerpres.

Căsătoriile gay, un vis devenit realitate și în Slovenia

Cele două decizii au fost pronunţate încă de la 16 iunie. Ele stipulează că precedentele legi slovene sunt incompatibile cu legislaţia adoptată împotriva discriminării.

ADVERTISEMENT

Conform comunicatului Curţii Constituţionale, Parlamentul de la Ljubljana a acordat magistraților şase luni pentru actualizarea legislaţiei. Totuși, deciziile anunţate vineri vor intra în vigoare imediat, înainte de actualizarea cerută de parlamentari.

Efectul? Partenerii de viaţă de acelaşi sex vor avea voie să se căsătorească legal în Slovenia şi să adopte copii încă de vineri. La aceste decizii istorice pentru comunitatea LGBT din Slovenia s-a ajuns în urma analizării plângerilor depuse de două cupluri de acelaşi sex.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cupluri avea un certificat de căsătorie care nu fusese recunoscut oficial. Celălalt cuplu era nemulțumit din cauza faptului că autorităţile slovene îi refuzase un loc pe o listă a candidaţilor la adopţie.

Până la deciziile anunțate vineri, cuplurile de acelaşi sex din Slovenia aveau voie să încheie doar parteneriate civile. De asemenea, ele nu beneficiau de dreptul la adopţie.

ADVERTISEMENT

Țările foarte atente cu drepturile comunității LGBT

Asociaţia Legebitra, cunoscută pentru că militează pentru drepturile comunităţii LGBT, consideră că deciziile reprezintă un moment istoric într-o luptă ce durează de 25 de ani.

Membrii asociaţiei au mulţumit pe Facebook celor care au contribuit la aceste decizii pentru timpul, energia, expertiza şi persistenţa lor. Eurobarometrul din 2015 arată că primele cinci țări membre ale UE foarte active cu privire la drepturile LGBT și aprobarea căsătoriei între persoane de același sex sunt Olanda, Suedia, Danemarca, Spania și Irlanda.

ADVERTISEMENT

Căsătoriile gay au intrat în vigoare în Finlanda în martie 2017. La acea decizie s-a ajuns după ce în februarie 2016, Parlamentul de la Helsinki aproba modificările la legea care a permis cuplurilor de același sex să transforme parteneriatele înregistrate în căsătorii prin notificarea autorităților.

În anul 2015, Irlanda a devenit prima țară din lume care a legalizat căsătoria gay prin referendum. De asemenea, această căsătorie este protejată prin Constituție.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: