News

Încă o țară europeană testează săptămâna de patru zile, iar China luptă împotriva exploatării angajaților

Guvernul chinez ia măsuri împotriva suprasolicitării angajaților, în vreme ce Scoția se pregătește să testeze săptămâna de lucru de patru zile.
03.09.2021 | 10:42
Inca o tara europeana testeaza saptamana de patru zile iar China lupta impotriva exploatarii angajatilor
ADVERTISEMENT

Într-o declarație celebră, Jack Ma, magnatul chinez al tehnologiei susținea acum doi ani că este o „binecuvântare” pentru oricine să facă parte din așa-numita „cultură a muncii 996” – unde oamenii lucrează între orele 9:00 și 21:00, șase zile pe săptămână.

Acum, autoritățile chineze le amintesc pe un ton sever companiilor că astfel de programe de muncă sunt de fapt ilegale.

ADVERTISEMENT

Guvernul chinez nu mai acceptă ”cultura muncii 996”

Într-o declarație comună, instanța supremă și ministerul muncii din China au detaliat 10 decizii judiciare legate de conflicte de muncă, multe dintre acestea implicând lucrători obligați să lucreze ore suplimentare.

Cazurile au acoperit diverse scenarii pe o gamă largă de sectoare, de la tehnologie la mass-media și construcții. Singurul lucru pe care îl aveau în comun? Angajatorii pierduseră.

ADVERTISEMENT

“Din punct de vedere legal, lucrătorii au dreptul la despăgubiri corespunzătoare și la perioadele de odihnă sau concedii. Respectarea programului național de lucru este obligația angajatorilor”, a avertizat notificarea, adăugând că vor fi elaborate alte orientări pentru rezolvarea viitoarelor conflicte de muncă, relatează BBC.

Conform legislației muncii din China, o zi de lucru standard durează 8 ore, cu maximum 44 de ore pe săptămână. Orice muncă care depășește acest program necesită plată suplimentară pentru orele suplimentare.

ADVERTISEMENT

Dar acest lucru nu a fost bine pus în aplicare.

În multe dintre cele mai mari firme din țară – în special în sectorul înfloritor al tehnologiei  – angajații lucrează adesea ore mult mai lungi și nu sunt întotdeauna despăgubiți.

Angajații au bombănit în legătură cu programele lor brutale de-a lungul anilor, iar unii chiar au încercat să riposteze. În 2019, un grup de programatori au ținut titlurile în presă când au lansat o campanie pe platforma de code-sharing Github, blocând start-up-urile care au suprasolicitat personalul de la utilizarea codului lor open source.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cultura istovitoare 996 a continuat, guvernul adoptând o abordare practică.

La urma urmei, aceeași etică a muncii a fost creditată și ca motor al succesului pentru aceste firme, dintre care unele au devenit de atunci incredibil de proeminente pe scena mondială.

Dar furia publică înseamnă că autoritățile nu mai pot închide ochii.

La începutul acestui an, doi angajați ai platformei de comerț electronic Pinduoduo au murit la câteva săptămâni distanță – un tânăr muncitor s-a prăbușit în drum spre casă după ce a lucrat multe ore, în timp ce altul s-a sinucis.

Și în ianuarie, un șofer care livra alimente și-a dat foc după ce i s-ar fi refuzat 770 de dolari din salarii restante, la doar o lună după ce un muncitor murise în timp ce livra mese pentru platforma online Ele.me.

Nu este clar dacă aceste cazuri au fost legate direct de suprasolicitare, dar au determinat internauții indignați să dezbată cultura 996 și „latura întunecată” a muncii la unele dintre cele mai apreciate firme din țară.

Numeroase subiecte au devenit virale pe rețelele de socializare, în timp ce alți lucrători au venit să spună că lucrează în mod regulat mai mult de 300 de ore în fiecare lună – depășind cu mult limitele legale.

Atitudinea multor tineri chinezi s-a schimbat

Reacția larg răspândită nu a căzut bine Beijingului, care se străduiește să mențină stabilitatea socială, lucru cu atât mai important având în vedere numărul mare de oameni care lucrează în economia digitală.

Odată cu nemulțumirile în creștere în rândul lucrătorilor, unii au organizat acțiuni colective. Potrivit ONG-ului China Labour Bulletin, cu sediul în Hong Kong, 131 de cazuri de proteste ale lucrătorilor care livrează produse alimentare au fost înregistrate între 2016 și 2021.

O mișcare către o mai bună protecție a muncii vine, de asemenea, pe măsură ce atitudinile multor tineri chinezi s-au schimbat. Spre deosebire de părinții lor, care credeau că munca grea dă roade, există un sentiment crescut de nemulțumire în rândul tinerilor epuizați, care văd puțină recompensă făcând același lucru.

Unii sunt atât de deziluzionați încât mișcarea „tang ping” – care înseamnă literalmente „a sta întins” – a câștigat atenție în ultimele luni, referindu-se la ideea că oamenii nu ar trebui să depășească munca și să se mulțumească cu realizări mai accesibile.

Dar acesta este un concept care îngrijorează autoritățile, deoarece țara se confruntă cu o forță de muncă în scădere în anii următori. În luna mai, recensământul din China de o dată pe deceniu a dezvăluit cea mai lentă creștere a populației din ultimele decenii.

Pe rețelele de socializare, reacțiile generale la notificarea de stat de săptămâna trecută au fost prudente, mulți întrebându-se dacă le-ar îmbunătăți cu adevărat viața profesională.

Dar experții sunt mai optimiști.

În timp ce China își continuă represiunea împotriva unora dintre cele mai mari firme pentru a-și împiedica influența, companiile nu vor îndrăzni să treacă peste linii, spun ei.

Și se pare că a început să funcționeze.

Sâmbăta trecută, producătorul de smartphone-uri Vivo a declarat că va renunța la practica „săptămânilor mari/mici”, în care lucrătorii alternează săptămâni de lucru de cinci și șase zile.

Scoția va testa săptămâna de lucru de patru zile

Scoția urmează să testeze săptămâna de lucru de patru zile, fără o scădere a salariului.

Un raport prezentat astăzi include câteva idei despre cum ar putea fi realizat, bazându-se pe experiența din Islanda și Noua Zeelandă. Orele reduse nu trebuie luate săptămânal și ar putea fi direcționate către anumite grupuri, cum ar fi părinții.

Campania are în vedere creșterea stării de bine a angajaților, fără a dăuna productivității, astfel încât plata să poată rămâne aceeași. Ideea pornește de la constatarea că lucrătorii care primesc trei zile libere pe săptămână se bucură de o stare de spirit și de sănătate mai bună și, prin urmare, sunt mai productivi.

Teoria urmează să fie testată în cadrul cel puțin unui studiu de către guvernul scoțian.

ADVERTISEMENT
Tags: