News

Încă o țară, în pragul unei catastrofe sanitare. Ce stat ar putea deveni a doua India

07.05.2021 | 14:44
Inca o tara in pragul unei catastrofe sanitare Ce stat ar putea deveni a doua India
Încă o țară în pragul unei catastrofe sanitare. Ce stat ar putea deveni a doua India Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Evoluția pandemiei de COVID-19 în Nepal urmează un tipar extrem de familiar și alarmant. Țara este pe punctul de a deveni o a doua Indie. Numărul cazurilor crește vertiginos, spitalele sunt copleșite, iar primul ministru face apel la ajutor din partea altor națiuni.

Încă o țară în pragul unei catastrofe sanitare. Ce stat ar putea deveni a doua India

Nepalul raportează acum aproximativ 20 de cazuri zilnice de COVID-19 la 100.000 de persoane, cam același număr pe care îl raporta India acum două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Weekendul trecut, 44% din testele COVID din Nepal au revenit pozitive, potrivit cifrelor guvernamentale citate de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), care a avertizat asupra unei crize iminente.

“Ceea ce se întâmplă acum în India este o previziune îngrozitoare a viitorului Nepalului dacă nu putem stopa această ultimă creștere a numărului cazurilor de COVID, care ia tot mai multe vieți în fiecare minut”, a declarat președintele Crucii Roșii din Nepal, Dr. Netra Prasad Timsina, într-un comunicat, citat de CNN.

ADVERTISEMENT

Răspândirea rapidă a virusului a stârnit temeri că Nepalul se află în pragul unei crize la fel de devastatoare ca și cea din Indiei, dacă nu chiar mai gravă.

Nepalul are un sistem de sănătate fragil, cu mai puțini medici pe cap de locuitor decât India și o rată de vaccinare mai mică decât statul vecin.

ADVERTISEMENT

Evenimentele publice în masă, inclusiv festivaluri, adunări politice și nunți, au înlesnit răspândirea infectărilor, în aceeași măsură ca și dezinteresul general față de măsurile de prevenție și acțiunea lentă a guvernului.

“Situația se înrăutățește zi de zi și ar putea scăpa de sub control în viitor”, a declarat dr. Samir Adhikari, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății și Populației din Nepal.

ADVERTISEMENT

Deși Nepalul a înăsprit controalele la frontiere și a impus carantina în regiunile sale cele mai afectate, inclusiv în capitală, există voci care se tem că măsurile nu vor fi suficiente pentru a controla virusul pe măsură ce se răspândește în capitală și chiar până în tabăra de la baza muntelui Everest.

Numărul cazurilor zilnice a crescut de aproape 90 de ori într-o lună

Cu doar o lună în urmă, această națiune din Himalaya, cu o populație de 31 de milioane de oameni, raporta aproximativ 100 de cazuri pe zi. Acum, sunt peste 8.600.

De vină ar fi valul doi al pandemiei care a lovit India și care a ajuns în Nepal, care împarte o graniță terestră lungă și deschisă cu statul vecin. Nepalezii nu trebuie să prezinte pașaportul sau cartea de identitate pentru a intra în țara lor și mulți dintre ei au afaceri în India și invers, ceea ce înseamnă că traficul transfrontalier este mare.

În ultimele săptămâni, unii indieni au fugit din calea celui de-al doilea val al pandemiei, sperând să acceseze asistența medicală din Nepal sau să ajungă într-o țară terță, a spus Adhikari. “Este foarte greu să oprești complet mobilitatea dintre cele două țări”, a adăugat el.

În ultimele zile, Nepal a înăsprit aceste reguli. Cetățenii nepalezi pot trece acum din India doar prin 13 din cele 35 de puncte de frontieră, potrivit ministrului de Externe al Nepalului, Pradeep Kumar Gyawali.

Dar repatriații trebuie testați la graniță, potrivit Shankar Bahadur Bista, asistent șef de district al districtului Banke, care se învecinează cu India.

Oricine are rezultat negativ poate pleca acasă, dar cazurile pozitive trebuie să intre într-o unitate de carantină sau într-un spital, a adăugat el.

Cu toate acestea, dr. Sameer Mani Dixit, un om de știință din Nepal, cercetător în domeniul sănătății publice, spune că aceste măsuri au venit prea târziu, iar virusul se răspândește deja în țară.

Adunările religioase la scară largă, sursă de răspândire a virusului

Criza din Nepalului a început să se contureze la începutul lunii aprilie, în timp ce primul ministru al țării, K. P. Sharma Oli, a făcut reclamă unui alt remediu nedovedit pentru infecția cu noul coronavirus.

Oli a spus că boala ar putea fi tratată prin gargară cu frunze de guava, adăugând această teorie la comentariile sale ridiculizate de anul trecut conform cărora nepalezii au sisteme imune mai puternice datorită consumului zilnic de condimente.

Pe parcursul lunii aprilie, nepalezii s-au adunat la festivaluri religioase acasă și peste graniță în India, unde credincioșii nepalezi s-au alăturat hindușilor care se scăldau în Gange pentru Kumbh Mela, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume.

Printre aceștia se aflau fostul rege al Nepalului Gyanendra Shah și regina Komal Shah, internați la spital cu COVID-19 la întoarcerea în Nepal, potrivit unui comunicat al Spitalului Internațional Norvic din Kathmandu.

În același timp, mii de nepalezi s-au adunat în capitală pentru a sărbători marele festival religios Pahan Charhe. Alții s-au reunit în Bhaktapur, un oraș din apropiere pentru a sărbători Bisket Jatra, în ciuda faptului că autoritățile le-au ordonat să nu o facă, potrivit presei locale.

Pe o pancartă în sprijinul evenimentului scria: „Festivalul ne este mai drag decât viețile noastre”.

Pe 24 aprilie, când țara a raportat peste 2.400 de cazuri noi, mass-media s-a adunat în jurul Oli în timp ce el a inaugurat un nou Dharahara, pentru a înlocui un turn distrus în cutremurul din 2015.

Cinci zile mai târziu, pe 29 aprilie, când cazurile zilnice se dublaseră la peste 4.800, guvernul a impus o carantină de două săptămâni în capitală. A doua zi, Ministerul Sănătății și Populației a recunoscut că a fost copleșit.

“Deoarece numărul de infecții a crescut dincolo de controlul sistemului de sănătate, a devenit greu să oferi paturi de spital pentru îngrijire”, a admis Ministerul într-o declarație din 30 aprilie.

Oli a declarat luni că virusul se răspândește în Nepal, în ciuda „efortului maxim” al guvernului de a-l reține.

“Din moment ce trăim într-o lume interconectată și interconectată, pandemii de acest fel nu scutesc pe nimeni și nimeni nu este în siguranță”, a spus el.

Un sistem de sănătate sub asediu

Nepalul este una dintre cele mai sărace țări din lume – și asta se reflectă în sistemul său de sănătate.

Potrivit planului guvernamental de răspuns la COVID-19 din luna mai, țara are doar 1.595 de paturi de terapie intensivă și 480 de ventilatoare pentru circa 30 de milioane de oameni.

De asemenea, are un deficit de medici, cu doar 0,7 medici la 100.000 de oameni, potrivit datelor Băncii Mondiale – mai puțin decât 0,9 din India.

Lucrătorii din sănătate aflați în concediu de lungă durată sunt chemați înapoi pentru a ajuta la gestionarea crizei, în timp ce Armata Nepalului a îndemnat miercuri personalul medical pensionat să stea pregătit să fie rechemat.

Începând de sâmbătă, nu au mai fost paturi disponibile în 22 din cele 77 de districte ale țării, potrivit Centrului de Operații pentru Urgențe Sanitare din Nepal (HEOC).

În timp ce India pare învinsă de cel de-al doilea val al pandemiei, guvernul Nepalului pare totuși să ia măsuri.

Săptămâna trecută, a comandat 20.000 de butelii de oxigen din străinătate, deoarece cererea de oxigen medical s-a triplat, precizează purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Dr. Jageshwor Gautam.

Marți, armata Nepalului a început extinderea unităților de îngrijire a sănătății într-o zonă de frontieră cu India, pentru a gestiona numărul mare de lucrători nepalezi care se întorc acasă.

Un centru de izolare cu 200 de paturi este adăugat, împreună cu alte 2.000 de paturi, la o instalație din provincia Sudurpashchim, unde oficialii raportează un deficit de butelii de oxigen.

Provocări vaste pentru un stat sărac

Nepalul are aproximativ dublul ratei de pozitivitate din India, sugerând că un număr mare de cazuri sunt nedetectate. Testarea a fost actualizată de la începutul primului val, ajungând la aproximativ 20.000 de teste pe zi.

Există semne de subraportare în tabăra de la baza Everestului, unde două surse au declarat CNN că au existat zeci de cazuri suspectate de COVID-19 în ultimele săptămâni.

Un purtător de cuvânt al departamentului de turism din Nepal a negat că ar fi existat cazuri.

În plus, Nepalul are o rată de vaccinare scăzută. La sfârșitul lunii trecute, doar 7,2% din populație primise cel puțin o doză de vaccin, o rată mai mică decât India, unde aproximativ 10% din populație a fost vaccinată cel puțin parțial.

“Pot spune că guvernul încearcă din răsputeri”, a spus Adhikari, de la Ministerul Sănătății. “Dar avem un sistem de sănătate foarte slab și fragil.”

Următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru controlarea focarului din Nepal.

Joi, autoritățile au impus o carantină de două săptămâni în Kathmandu, dar înainte ca acest lucru să intre în vigoare, unii muncitori migranți s-au întors acasă.

Satele au adesea un număr mare de persoane în vârstă și îngrijiri medicale limitate, ridicându-se teama că migranții ar fi putut răspândi virusul în zone îndepărtate.

Din 6 mai, toate zborurile internaționale vor fi interzise, a declarat Oli într-o discurs televizat. Regulile care restricționează adunările sunt în vigoare în 46 din 77 de districte.

În următoarele săptămâni, sunt programate mai multe festivaluri. Festivalul Rato Macchidranath va începe la sfârșitul acestei luni lângă Kathmandu, deși organizatorii au spus că vor adopta măsuri de distanțare socială, iar purtarea măștii va fi obligatorie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății spune că oamenii ar putea să nu respecte restricțiile de circulație și carantina din cauza sărbătorilor.

Dr. Jageshwor Gautam, a adăugat că situația este acum în mâinile poporului nepalez. „Am obosit spunându-le oamenilor să respecte măsurile de siguranță.”

ADVERTISEMENT