News

Încă o țară UE anunță carantină generală, după Austria. Situația COVID din Centrul Europei scapă de sub control

În Slovacia, guvernul a urmat modelul Austriei, țara vecină, și a instituit miercuri un lockdown pentru două săptămâni, pentru a opri cea mai rapidă creștere din lume a numărului de cazuri de COVID-19.
24.11.2021 | 21:02
Inca o tara UE anunta carantina generala dupa Austria Situatia COVID din Centrul Europei scapa de sub control
ADVERTISEMENT

În Slovacia, guvernul a urmat modelul Austriei, țara vecină, și a impus miercuri un lockdown de două săptămâni, cu scopul de a opri cea mai rapidă creștere din lume a numărului de cazuri de COVID-19, a notat Reuters.

Lockdown în Slovacia pentru două săptămâni

Decizia de a impune o carantină generală timp de două săptămâni a fost luată deoarece numărul de bolnavi internați în spitale a atins un nivel critic, în timp ce gradul de vaccinare este în continuare mic.

ADVERTISEMENT

Restaurantele și magazinele care nu sunt esențiale se vor închide ca parte a restricțiilor, urmând ca circulația să se facă doar pentru cumpărăturile necesare și pentru a merge la serviciu, la școală, la doctor ori pentru recreere în natură, au mai informat autoritățile slovace.

Situația COVID din Slovacia a atins un ”punct critic”

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, Slovacia a înregistrat marți peste 10.000 de noi infecții zilnice, iar numărul de internări a atins ceea ce Ministerul Sănătății a numit un ”punct critic”.

ADVERTISEMENT

Termenul ”punct critic” înseamnă pentru autoritățile de la Bratislava că vor avea nevoie să limiteze tratamentele pentru alte boli, pentru a face față cazurilor COVID, dar și că vor avea nevoie de asistență din partea statelor UE.

„Situația este gravă (…) Am ajuns aici pentru că măsurile (existente) nu au fost respectate”, a declarat premierul slovac Eduard Heger.

ADVERTISEMENT

Slovacia se confruntă cu cea mai rapidă creștere a numărului de infecții din lume, potrivit raportului ”Lumea noastră în date”, ocupând un loc printre cele mai afectate state din Europa. În această țară de 5,5 milioane de locuitori, rata de vaccinare este mai mică de 50%, ceea ce înseamnă că este a treia cea mai scăzută rată din Uniunea Europeană.

Numărul de pacienți internați în spitale a atins 3.200, ajungând la un nivel apropiat de cel de aproximativ 3.800 de pacienți înregistrat în ultimul val al pandemiei.

ADVERTISEMENT

Focar COVID în Centrul Europei

Republica Cehă și Ungaria, ambele țări din vecinătate Slovaciei, au raportat marți o creștere zilnică fără precedent a numărului de cazuri. În acest timp Austria a pus în aplicare, în această săptămână, o carantină totală: închiderea magazinelor, barurilor și cafenelelor pentru cel puțin 10 zile.

Decizia guvernului de la Bratislava de a reveni la izolare vine după ce au fost deja aplicate săptămâna aceasta noi restricții asupra persoanelor nevaccinate, în încercarea de a crește numărul de vaccinări.  Anterior, țara a întărit gradual restricțiile în regiunile puternic afectate, pe măsură ce numărul cazurilor a crescut, în ultima lună.

Premierul Slovaciei a anunțat că restricțiile vor fi reevaluate după 10 zile și că o eventuală relaxare va fi doar pentru cei vaccinați. Președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, a lansat marți o declarație emoționantă, afirmând că țara a pierdut lupta cu COVID-19 și a fost neapărată nevoie de carantină, întrucât personalul medical este copleșit.

Dagmar Sudekova, directorul adjunct al spitalului din orașul Zilina, Slovacia, care se află într-una dintre regiunile cele mai grav afectate, a anunțat marți seară la postul public de televiziune RTVS că peste 80% dintre pacienți sunt nevaccinați, în timp ce paturile de ventilație și de oxigen de mare debit ale spitalului sunt pline.

„Ne descurcăm doar cu ajutorul spitalelor învecinate”, a spus ea.

ADVERTISEMENT