Conform ANAF, românii sunt anunțați prin aceste mesaje că au ”plăți fiscale restante”. Mesajele sunt false, subliniază reprezentanții ANAF.
Mesajele au de obicei atașat un document denumit ”factură fiscală”, iar reprezentanții ANAF anunță că nimeni nu ar trebui să deschidă acest document atașat mesajului.
Scopul hackerilor este să obțină datele contribuabililor pentru a le fura banii, astfel că orice mesaj de acest gen trebuie ignorat și blocat.
“Serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, a fost creat și dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituția. De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 0314039160“, transmite ANAF, îndemnând oamenii să apeleze cu încredere doar la serviciile mai sus menționate dacă au nelămuriri, conform Antena 3.
Hackerii sunt ingenioși și vor să prostească oamenii în orice mod cu putință, nu doar în numele ANAF. În ultimii ani au existat foarte multe astfel de ”campanii” prin care românii erau anunțați pe e-mail, fie de Poliție, ANAF sau altă autoritate, că trebuie să facă niște plăți sau să rezolve niște situații complicate. Totul cu prețul datelor private și al banilor din cont.
”Vom fi obligați să transmitem raportul nostru la biroul procurorului adjunct al Tribunalului de Primă Instanță din Creteil, specialist în criminalitate informatică, pentru a stabili un mandat de arestare, care va fi transmis Jandarmeriei celei mai apropiate de locul dumneavoastră de reședință.
Prin urmare, veți fi considerat ca infractor sexual și, așa cum indică procedura de urgență, informațiile dumneavoastră vor fi transmise asociațiilor care luptă împotriva pedofiliei și mai multo canala naționale de televiziune pentru o difuzare masivă, astfel încât familia dumneavoastră, rudele dumneavoastră și întreaga Franță să știe ce faceți în fața calculatorului”, e unul dintre aceste mesaje. Poliția a transmis de multe ori că oamenii trebuie să ignore aceste mesaje sau să anunțe autoritățile.
De obicei, mesajele sunt pline de greșeli gramaticale și nu au nicio logică. De exemplu, oameni fără niciun permis de conducere sunt înștiințați că riscă să rămână fără carnet, deși nu au cum să fie puși într-o astfel de situație.
Hackerii trimit, de fapt, același mesaj tipizat la zeci sau sute de mii de oameni, în speranța că măcar un număr mic de naivi va răspunde și va cădea în capcană. Nu toți românii sunt atenți și există cazuri în care oamenii cad ușor în capcana hackerilor. După ce fapta a fost consumată, Poliția nu poate să mai facă prea multe, pentru că hackerii țintesc aceste atacuri din destinații necunoscute, din afara țării.