ADVERTISEMENT
News

Încă o veste bună! Vaccinul anti-Covid Oxford, răspuns imun puternic la adulții de 60 și 70 de ani

Autor: Adrian Baciu | 19.11.2020 | 16:09
Încă o veste bună! Vaccinul anti-Covid Oxford, răspuns imun puternic la adulții de 60 și 70 de ani
Încă o veste bună! Vaccinul anti-Covid Oxford, răspuns imun puternic la adulții de 60 și 70 de ani. Sursa foto: hepta.ro

Continuă să vină vești bune din zona medicală. Un nou vaccin anti-Covid, Oxford, fabricat de compania AstraZeneca, oferă un răspuns imun puternic pentru cele mai expuse categorii de risc: 60 și 70 de ani.

ADVERTISEMENT

Rezultatele preliminare ale unui studiu de fază II arată că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea din Oxford şi AstraZeneca are o siguranță maximă şi declanşează un răspuns imun similar la adulţii din grupa de vârstă cea mai lovită în pandemie.

În acest moment, cercetătorii de la Oxford, în colaborare cu această mare companie farmaceutică, pregătesc faza a III-a de studii, pentru a vedea dacă și aici pacienții tratați dezvoltă aceeași imunitate la infecția cu COVID-19. Rezultatele sunt așteptate în următoarele trei săptămâni.

ADVERTISEMENT

Vaccinul anti-Covid Oxford, răspuns imun puternic la adulții de 60 și 70 de ani

Cercetătorii de la Oxford au ajuns la concluzia că vaccinul dezvoltat oferă acest răspuns imun puternic după studiile de faza a doua, la care care au luat parte 560 de voluntari adulți sănătoși, scrie BBC.

Marea Britanie are mare încredere în acest tratament intern și a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin Oxford, fabricate de AstraZeneca. În paralel, guvernul londonez a mai încheiat contracte pentru 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech și cinci milioane de vaccin Moderna.

ADVERTISEMENT

Andrew Pollard, profesorul care se află în fruntea echipei de cercetare al studiului de la Universitatea din Oxford, a declarat pentru sursa citată, că este absolut încântat de rezultatele care arată un răspuns imun puternic “chiar și la cei cu vârsta peste 70 de ani”.

Pollard a mai declarat că “nu există concurență” cu alte vaccinuri, adăugând că mai multe vaccinuri trebuie să aibă succes. “Vom avea nevoie de toate acestea pentru a proteja oamenii din întreaga lume”, a spus el citat de BBC.

ADVERTISEMENT

Răspunsul imun al vaccinului, similar la tineri și la adulți

Rezultatele studiului clinic al vaccinului Oxford arată că adulții cu vârsta cuprinsă între 56-69 și peste 70 au avut un răspuns imun similar cu adulții mai tineri cu vârsta cuprinsă între 18-55.”

Maheshi Ramasamy, cercetător la Oxford Vaccine Group, a declarat, pentru sursa citată: ”Am fost încântați să vedem că vaccinul nostru a fost nu numai bine tolerat la adulții în vârstă, ci a stimulat și răspunsuri imune similare cu cele observate la voluntarii mai tineri. Următorul pas va fi să vedem dacă acest lucru se traduce prin protecție împotriva bolii în sine.”

ADVERTISEMENT

Foarte important și dătător de speranțe este faptul că, la două săptămâni după a doua doză, mai mult de 99% dintre participanți au avut răspunsuri de neutralizare a anticorpilor. Acestea includeau oameni de toate vârstele.

Rezultatele preliminare publicate în revista The Lancet au arătat că vaccinul Oxford a determinat ceea ce este cunoscut sub numele de ”răspuns cu celule T” în termen de 14 zile de la prima doză şi un răspuns la anticorpi în termen de 28 de zile. Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca răspunsurile celulelor T să joace un rol în imunitatea pe termen lung împotriva virusului.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!