Un sportiv monument al României, Valentin Samungi a început handbalul la vârsta de 16 ani, la echipa Triumf București, fiind convocat la naționala de juniori a României înainte de a fi măcar legitimat. Inițial, el a evoluat pe postul de portar, dar s-a specializat și s-a reprofilat pe postul de pivot.
Sportul românesc primește lovitură după lovitură. Duminică, după ce fotbalul l-a pierdut pe marele Gheorghe Mulțescu, a venit si rândul handbalului să rămână fără unul dintre marii sportivi. Valentin Samungi, fostul mare handbalist, a murit la vârsta de 82 de ani.
Acesta a cucerit titlul mondial cu echipa națională de handbal a României în anul 1970 și mai avea în palmares și bronz mondial în 1967, respectiv un bronz olimpic în 1972, la Munchen. În anul 1996, el era numit vicepreședinte al Clubului Sportiv Dinamo.
„Odihnește-te în pace, Valentin Samungi
Veștile rele parcă nu se opresc în această zi de 15 septembrie. Familia sportului dinamovist a mai pierdut o legendă: fostul mare handbalist Valentin Samungi a trecut la cele veșnice la vârsta de 82 de ani.
Născut pe 27 ianuarie 1942 la București, Valentin Samungi a început handbalul la vârsta de 16 ani, la Triumf București, cu antrenorul Eugen Trofin. Samungi a fost probabil un unicat, fiind convocat la naționala de juniori înainte de a fi legitimat, din postura de portar. Ulterior s-a specializat pe postul de pivot, ajungând campion mondial în 1970, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Munchen 1972. În palmaresul său se mai află un bronz mondial în 1967.
La Dinamo a jucat din 1966 până în 1977, cu un singur mare regret: nu a cucerit niciun titlu național. Și-a împlinit însă și acest vis ca antrenor, tot la Dinamo, în 1986, din postura de secund al lui Ghiță Licu. În 1996, Valentin Samungi a fost numit vicepreședinte la CS Dinamo București.
Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească!” , se arată în comunicatul oficial al clubului.
Gheorghe Mulțescu a murit duminică la vârsta de 72 de ani, el fiind internat de urgență la Spitalul Floreasca în urmă cu câteva zile. Acesta suferea de boala Alzheimer, dar avea și o pneumonie severă, care l-a și răpus în cele din urmă.
Vestea a zguduit fotbalul românesc. Ionel Culina, fostul ofițer de presă de la Dinamo, a anunțat pe contul său de Facebook: „CÂINE ȘI DUPĂ MOARTE! Îți mulțumim, Gigi Mulțescu!
Copii fiind, pe 15 septembrie plecam la școală, să învățăm ce înseamnă viața, ce înseamnă Dinamo. Astăzi, tot pe 15 septembrie, Gigi Mulțescu a plecat dintre noi și ne-a lăsat să învățăm singuri ce-a fost Dinamo și ce va fi pentru următoarele generații. Dumnezeu să te odihnească în pace, Gigi Mulțescu!”, a scris acesta.
Cunoscut pentru cariera sa impresionantă în fotbal, atât pe teren, cât și pe banca tehnică, Mulțescu a fost una dintre figurile emblematice ale sportului românesc, activând la echipe precum Dinamo București, Sportul Studențesc și Universitatea Craiova.
Moartea sa lasă un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut și apreciat. Comunitatea sportivă din România este în doliu, pierzând nu doar un profesionist de excepție, ci și un om care a influențat generații întregi de sportivi și antrenori.