News

Încă patru zile cu vreme extremă. ANM a emis cod galben de vijelii și caniculă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări de tip cod galben de vijelii și caniculă, valabile de miercuri dimineața până sâmbătă seara.
24.08.2022 | 10:53
Inca patru zile cu vreme extrema ANM a emis cod galben de vijelii si canicula
Urmează 4 zile cu vreme extremă. Mai multe județe vor fi afectate de vijelii și caniculă. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Din păcate pentru cei care și-au programat vacanța în această perioadă, ANM a precizat că urmează încă patru zile cu vreme extremă. În primul mesaj, meteorologii s-au referit la un cod galben de vijelii, valabil miercuri, de la ora 10:00 până la ora 21:00.

ANM anunță vreme capricioasă în următoarele zile

În acest interval, vom avea instabilitate atmosferică temporar accentuată, dar și ploi însemnate cantitativ. Vor fi afectate zonele montane, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și vestul Munteniei.

ADVERTISEMENT

În aceste regiuni vor fi ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. De asemenea, pe alocuri vor fi vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

În al doilea mesaj publicat pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie se află în prim-plan un cod galben de caniculă. Avertizarea de vreme extremă este valabilă de la 24 la 27 august.

ADVERTISEMENT

Disconfortul termic ridicat va fi resimțit miercuri în Moldova, Dobrogea și Muntenia, regiuni în care indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor ajunge chiar și la 36 de grade

În același context, ANM a transmis că temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade Celsius, iar pe arii restrânse va fi caniculă. Valorile termice minime nu vor coborî sub 19-21 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Joi, vineri și sâmbătă, disconfortul termic va fi ridicat mai ales în vestul, sudul și estul României. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, iar maximele se vor situa între 32 și 36 de grade.

În același timp, temperaturile minime nu vor coborî sub 18…21 de grade Celsius. Altfel, amintim că furtuna din București a doborât mai mulți copaci.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceeași situație a fost raportată și în județul Ilfov. În acest context, mai trebuie amintit că vremea extremă a făcut ravagii în 15 județe din România.

ADVERTISEMENT