News

Încă patru zile libere pentru români. Când începe o nouă mini-vacanță

08.04.2021 | 18:19
Inca patru zile libere pentru romani Cand incepe o noua minivacanta
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru români. Peste aproximativ trei săptămâni, angajații de la stat sau de la privat vor avea parte de o mini-vacanță de patru zile libere.

În acest an, intervalul 30 aprilie – 3 mai va fi perioada nelucrătoare a primăverii, una care va coincide cu sărbătoarea Paștelui ortodox.

ADVERTISEMENT

Așadar, pe lângă zilele de weekend, însemnând 1 și 2 mai, românii vor primi încă două zile bonus din partea statului, respectiv 30 aprilie și 3 mai.

Încă patru zile libere pentru români

Românii angajați la stat sau la privat vor avea parte de o mini-vacanţă de patru zile, la sfârșitul lunii aprilie, ca urmare a faptului că urmează sărbătorirea Paştelui ortodox.

ADVERTISEMENT

În acest an, Vinerea Mare se serbează în 30 aprilie, iar a doua zi de Paște, luni, 3 mai. Zilele libere legal, respectiv 1 și 2 mai, sunt sărbătorite în primul weekend din luna mai.

Recent, și creștinii catolici au avut parte de zile libere legale: 2 aprilie (Vinerea Mare), 4 şi 5 aprilie (prima şi a doua zi de Paşte).

ADVERTISEMENT

Potrivit normelor, salariaţii care au beneficiat sau vor beneficia de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima si a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Ce zile libere vor mai avea românii în 2021

După perioada de Paște, zile libere vor mai fi abia în vară. Astfel, luna iunie 2021 vine cu 3 zile libere dintre care doar două în timpul săptămânii. Ziua Copilului, marți, 1 iunie, va fi una liberă. Rusaliile sunt în 20 iunie, duminică. Angajații au liber și în a doua zi de Rusalii, luni, 21 iunie.

ADVERTISEMENT

Iată lista zilelor libere rămase până la finalul anului în curs:

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – marţi;
  • 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
  • 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
  • 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.

Legea spune că angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

ADVERTISEMENT