News

Încă trei cazuri de variola maimuței în România. Anchete epidemiologice, demarate de urgență

Reprezentanții Ministerului Sănătăţii au anunțat marți că în România au mai fost descoperite încă trei cazuri de variola maimuței. În total, autoritățile sanitare au sub observație nouă cazuri de variola maimuței.
28.06.2022 | 19:22
Inca trei cazuri de variola maimutei in Romania Anchete epidemiologice demarate de urgenta
România are 9 cazuri de variola maimuței. Foto: commons.wikimedia.org – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Revenind la cele trei cazuri de variola maimuței descoperite recent, trebuie spus că este vorba despre trei bărbaţi din Bucureşti. Aceștia au vârste cuprinse între 24 şi 38 de ani.

Pacienții diagnosticați cu variola maimuței sunt izolați

Reprezentanții Ministerului Sănătăţii au completat că bărbații aflați în izolare au o stare de sănătate bună. Unul este internat în spital, iar ceilalţi doi sunt izolați la domiciliu.

ADVERTISEMENT

În prezent se desfășoară anchetele epidemiologice pentru stabilirea contacţilor direcţi. Înaintea celor trei cazuri anunțate marți, ultimul caz de variola maimuței fusese anunțat în urmă cu 5 zile. Joi, Ministerul Sănătăţii anunța că era vorba despre un bărbat de 40 de ani, care s-a prezentat la o clinică medicală din Bucureşti.

În urma investigaţiilor de laborator s-a confirmat că pacientul era infectat cu variola maimuţei. Ulterior, al șaselea pacient diagnosticat cu variola maimuței a fost internat în spital.

ADVERTISEMENT

Altfel, amintim că ministrul sănătății, Alexandru Rafila a declarat în urmă cu opt zile că evitarea relaţiilor intime cu persoane necunoscute este o măsură de protecţie individuală în ceea ce priveşte infectarea cu variola maimuţei.

Sfaturile lui Alexandru Rafila

Nu cred că trebuie să ne îngrijorăm în mod deosebit. Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinenţa în situaţia raporturilor sau relaţiilor cu persoane necunoscute. Cine îşi asumă astfel de riscuri, am dat o astfel de recomandare, în mod evident fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat prelungit, prin intermediul secreţiilor.

ADVERTISEMENT

Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală şi evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute în mod evident este o măsură de protecţie individuală pe care puteam să o luăm cu toţii cei care suntem la risc sau persoanele care sunt la risc pentru aşa ceva.

Repet, este sezonul estival, sunt multe evenimente în toată ţara, în toată Europa şi recomandarea aceasta de precauţie în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare pentru ca să putem să ţinem lucrurile sub control”, a spus Rafila.

ADVERTISEMENT

Ulterior, autorităţile britanice au recomandat ca bărbaţilor gay şi bisexuali să li se ofere vaccinul Imvanex, în contextul în care focarul epidemiologic provocat de această boală virală se intensifică mai ales în Europa. Bărbaţii gay şi bisexuali sunt mai expuşi în faţa riscului de infectare cu variola maimuţei.

 

ADVERTISEMENT