Teatrul de Stat din Constanța a anunțat că încă un actor din vechea generație s-a stins din viață. A fost deținut politic, timp de cinci ani, pe vremea comuniștilor și a jucat în B.D. la munte și la mare, producție apreciată de români și în ziua de azi.
Lucian Iancu, cunoscut pentru faptul că a făcut parte din generația veche a teatrului, a murit la vârsta de 84 de ani, în cursul serii de marți, 19 noiembrie 2024. Momentan nu se știe care a fost cauza decesului sau unde s-a produs evenimentul nefericit.
Vestea a fost împărtășită de reprezentanții Teatrului de Stat din Constanța, care și-au exprimat condoleanțele pentru pierderea suferită de lumea teatrului. Regretatul actor era renumit pentru faptul că a putut fi urmărit în B.D. la munte și la mare.
De asemenea, este cunoscut pentru faptul că a fost timp de 5 ani deținut politic în timpul regimului comunist. Înainte de revoluția din 1989 a încercat să plece ilegal din România la bordul mineralierului condus de Florentin Scalețchi doar că a fost deturnat către Istanbul.
Regretatul actor Lucian Iancu avea să fie condamnat în anul 1985, la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. A avut o tentativă de evadare, însă a doua zi autoritățile române au dat dispoziție la teatru pentru a-i fi arse toate afișele, programele de spectacol și fotografiile în care apăreau numele sau chipul său.
Potrivit Teatrului de Stat Constanța era vorba de peste 20.000 de exemplare. A fost închis la Penitenciarul Poarta Albă și la Penitenciarul Aiud. A discutat despre acest subiect sensibil atunci când a decis să se înscrie în politică, în AUR.
Lucian Iancu A interpretat peste 60 de roluri pe scena constănțeană, printre care se numără Ianke din „Take, Ianke și Cadîr” de Victor Ion Popa, Palaestrio din „Miles Gloriosus” de Plaut, regia Silviu Purcărete sau Agamemnon din „Legendele atrizilor”, regia Silviu Purcărete.
În plus, a jucat în Tatăl din „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”, regia Gheorghe Jora – spectacol preluat și transmis de Televiziunea Română, Lunardo din „Bădăranii” de Carlo Goldoni, regia Dominic Dembinski și Domnul Papillon din „Rinocerii” de Eugen Ionescu, regia Laurian Oniga.
A interpretat personaje memorabile în Jupân Dumitrache din „O noapte furtunoasă”, regia Gheorghe Jora, Willy Loman din „Moartea unui comis voiajor”, Ulise din „Penthesileea”, regia Cătălina Buzoianu, Dron din „Pescărușul” de A.P. Cehov, Gaev din „Livada de vișini”.
Totodată, regretatul actor a jucat în peste douăzeci de filme de cinema și televiziune. A fost distins cu diverse premii. A făcut parte din generația veche a orașului Constanța alături de Vasile Cojocaru, Eugen Mazilu, Titus Gurgulescu, Liviu Manolache, Virgil Andriescu, Iulian Enache, Lică Gherghilescu.
„A fost director al teatrului constănțean în două rânduri, între 1984 – 1985 și între 1994 – 1998, a fost profesor la Universitatea Hyperion și decan al Facultății de teatru a Universității Ovidius. În anii ’90 a fost invitat să joace la Limoges, în spectacolul Trei surori de A.P. Cehov, în regia lui Silviu Purcărete.
În 2 februarie 2020, la Teatrul de Stat Constanța, pentru Lucian Iancu a fost organizat un eveniment-surpriză, cu ocazia aniversării împlinirii vârstei de 80, chiar înaintea reprezentației spectacolului Gaiţele de Alexandru Kiriţescu, în regia sa, un spectacol care a avut premiera în 2012 și s-a jucat cu săli pline până când clădirea teatrului a intrat în renovare, în 2022.
A tradus şi a publicat în revista Tomis multe texte, unele dintre ele fiind şi puse în scenă. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe artistul Lucian Iancu. Ne vom aduce aminte de el mereu”, a transmis instituția pe care a condus-o, pe Facebook.