News

Încă un ”cadou” pentru Gabriel Oprea, de la justiție. Statul român trebuie să-i achite retroactiv pensia specială. Suma e uriașă

Gabriel Oprea mai dă o lovitură, după ce a scăpat de acuzațiile de omor din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.
08.03.2023 | 09:33
Inca un cadou pentru Gabriel Oprea de la justitie Statul roman trebuie sai achite retroactiv pensia speciala Suma e uriasa
Gabriel Oprea a avut trei mandate în Parlamentul României / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu două săptămâni înainte de achitarea din dosarul morții lui Bogdan Gigină, fostul ministru al afacerilor interne, Gabriel Oprea, a mai dat o lovitură de proporții, tot în instanță.

Gabriel Oprea și-a recâștigat în instanță pensia specială de fost parlamentar

Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Oprea în litigiul care viza repunerea în plată a pensiei speciale pe care acesta trebuie s-o primească, potrivit statutului de fost parlamentar. Hotărârea este definitivă și îi bagă în buzunar politicianului câteva zeci de mii de euro.

ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea a dat în judecată Parlamentul României și a cerut anularea Ordinului nr. 198 din data de 2 martie 2021 emis de Senat, prin care au fost anulate pensiile speciale în cazul foștilor membri ai camerelor.

În martie 2022, CCR a declarat neconstituțională legea care a stat la baza ordinului, pe motiv că proiectul a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență. Astfel, toți cei peste 800 de parlamentari-pensionari care au contestat tăierea pensiilor în instanță au câștigat la pas.

ADVERTISEMENT

Oprea nu s-a mulțimit cu plata retroactivă a pensiei începând cu 2022

Doar că Gabriel Oprea nu s-a mulțumit atât de ușor. În iunie 2022, Tribunalul București a decis, pe fond, că politicianul poate primi retroactiv ”indemnizațiile pentru limită de vârstă” (așa cum au fost redenumite pensiile speciale ale parlamentarilor) începând cu data de 5 mai 2022, atunci când decizia Curții Constituționale a fost publicată în Monitorul Oficial.

”În ceea ce privește cererea de acordare, ceea ce echivalează cu o repunere în plata cu indemnizația pentru limită de vârstă, și plata indemnizației de la data încetării ei, instanța reține că prin decizia publicată în Monitorul Oficial nr.570/10.06.2022, Curtea Constituţională a României a statuat că dispoziţiile art.49 din Legea nr.96/2006, din punct de vedere normativ, reintră în vigoare de la momentul publicării deciziei, respectiv 10.06.2022, astfel ca repunerea în plată a indemnizaţiilor pentru limită de vârstă urmează să se facă începând cu data de 10.06.2022, de la aceeași dată urmând să i se plătească reclamantului aceasta indemnizație”, se arată în motivarea pe fond.

ADVERTISEMENT

Problema este că Gabriel Oprea solicitase să i se întregească pensia de la data de la care aceasta îi fusese tăiată, adică din 27 februarie 2021, iar din această cauză a făcut apel. Pe 24 februarie 2023, instanța a admis acțiunea lui Oprea și a decis că acesta va fi repus în plată începând cu februarie 2021, iar la suma pe care o va primi se va adăuga și dobânda legală, până la data scadenței.

Cât este pensia lui Gabiel Oprea

Gabriel Oprea a fost membru al parlamentului din 2004 până în 2016, având trei mandate: două de deputat și unul de senator. Indemnizația specială a parlamentarilor pornește de la 2.000 de lei și poate ajunge la 12.000 de lei, în funcție de numărul de mandate și de luni petrecute în activitatea de plen. Pensia ”de bază” se calculează astfel:

ADVERTISEMENT
  • un mandat – 4.448 lei
  • două mandate – 8.896 lei
  • trei mandate – 10.951 lei.

Astfel, la un simplu calcul, Gabriel Oprea are de încasat aproximativ 50.000 de euro plus dobândă, din care se scad sumele pe care deja le-a primit, după legea aborgată.

Vestea este una foarte bună pentru Gabriel Oprea, care a scăpat și de sechestrul asigurator instituit de procurori în dosarul morții lui Bogdan Gigină. Fostul ministru a primit o decizie de achitare din partea instanței de fond, care a arătat că acesta nu trebuie să plătească despăgubiri familiei polițistului.

ADVERTISEMENT
Tags: