News

Încă un caz de variola maimuței în România. 16 pacienți, infectați până în prezent

Ministerul Sănătății a remis joi un comunicat în care anunță că încă un bărbat a fost diagnosticat cu variola maimuței în România. În total, în țara noastră au fost descoperiți 16 pacienți infectați cu acest virus.
14.07.2022 | 14:36
Inca un caz de variola maimutei in Romania 16 pacienti infectati pana in prezent
16 cazuri de variola maimuței în România. Foto hepta.com
ADVERTISEMENT

În prim-plan este un bărbat în vârstă de 40 de ani și care locuiește în București. Potrivit Ministerului Sănătății, pacientul a fost internat, iar în prezent starea lui de sănătate este bună.

Se înmulțesc cazurile de variola maimuței în România

Este vorba de un bărbat de 40 de ani din Bucureşti. Starea lui de sănătate este bună, iar în prezent se află internat. A fost declanşată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacţilor direcţi“, se arată în comunicatul reprezentanților MS.

ADVERTISEMENT

Înaintea acestui caz, ultimul caz de variola maimuței fusese descoperit miercuri, la un bărbat în vârstă de 38 de ani, din județul Argeș. Altfel, amintim că în urmă cu două zile, autoritățile sanitare din Rusia au raportat primul caz de variola maimuței.

Reprezentanții Agenţiei sanitare Rospotrebnadzor au precizat că persoana bolnavă a fost diagnosticată la puțin timp după întoarcerea în Europa.

ADVERTISEMENT

Infecţia a fost detectată la un bărbat tânăr care s-a întors dintr-o călătorie prin Europa şi care s-a prezentat la o unitate medicală cu o erupţie cutanată caracteristică.

Cercul persoanelor care au fost în contact (n.r. – cu pacientul) a fost identificat”, se arăta în comunicatul preluat de Agerpres. În ceea ce privește focarul de variola maimuței de pe continent, trebuie spus că Europa se confruntă cu această boală încă din luna mai.

ADVERTISEMENT

Unde sunt cele mai multe cazuri în Europa

Virusul este endemic în ţările din Africa Centrală şi de Vest. Revenind la situația din Europa, printre cele mai afectate țări se numără Spania, Marea Britanie, Germania şi Franţa.

În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimutei, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie mentionat ca aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă.

ADVERTISEMENT

Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei”, se arată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Altfel, amintim că ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat recent de ce toți românii care au contractat variola maimuței sunt bărbați.

ADVERTISEMENT