News

Încă un colos industrial va fi șters de pe fața pământului. Fabrica va fi demolată, iar în locul ei se va construi un cartier de blocuri

O cunoscută fabrică din România va fi demolată, urmând ca în locul ei să se ridice un centru comercial și un cartier de blocuri.
26.12.2024 | 14:50
Inca un colos industrial va fi sters de pe fata pamantului Fabrica va fi demolata iar in locul ei se va construi un cartier de blocuri
Un adevărat colos industrial va fi pus la pământ pentru a se putea construi un centru comercial și un cartier de blocuri / Foto: Ziarul de Iași

Încă un colos industrial construit în epoca comunistă va fi pus la pământ pentru totdeauna. Imobilul are, în prezent, 87 de corpuri de clădire și platforme, care vor fi dezafectate.

Kaufland a cumpărat terenul cu 10 milioane euro

Considerată una dintre cele mai mari unități de producție a mobilei din România, Moldomobila a intrat în faliment în anul 2015, iar din 2016 au început formalitățile pentru valorificarea terenului din strada Bucium, nr 34, Iași.

Abia recent, Primăria Iași a eliberat autorizația de demolare pentru acest obiectiv. Pe acest amplasament urmează să apară un parc de retail, iar la marginea estică a terenului vor fi edificate blocuri de locuințe, scrie observatornews.ro.

Terenul are 70.000 mp și este, în proporție de 90%, în proprietatea Kaufland. Compania a achiziționat proprietatea în anul 2020, pentru zece milioane de euro.

Suprafața construită este de circa 35.000 mp, cu clădiri care au un regim mic de înălțime, de maxim două etaje.

Istoria colosului Moldomobila

Moldomobila a luat naștere în 1960, la Iași, sub denumirea de Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului IPROFIL. Inițial, aici se fabrica mobilă destinată exportului, dar și obiecte din PAL, de larg consum.

La trei ani de la înființare, din cauza numărului mare de comenzi, statul român a mai înființat o secție de producție, la Pașcani.

În 1991, fabrica s-a privatizat și a primit numele de SC Moldomobila SA. Lucrurile au mers din ce în ce mai prost, iar în 2011, fabrica de mobilă a intrat în incapacitate de plată. Din cei 3.000 de angajați, conducerea decide să păstreze doar 200 de oameni.

În 2015, Moldomobila a intrat în faliment și a trecut la valorificarea activelor sale. Cel mai important a fost chiar terenul din Iași, evaluat la acea vreme la 20 de milioane de euro. Vânzarea nu a fost ușoară și până la urmă s-a realizat abia cinci ani mai târziu, la jumătate din prețul cerut inițial de fostul proprietar.