News

Încă un mare combinat din România își pune lacătul, din cauza scumpirilor la energie. Anunțul autorităților

Încă un mare combinat din România se va închide, din cauza scumpirilor la energie. Măsura ar trebui să fie temporară, potrivit celor care dețin combinatul.
17.08.2022 | 23:16
Inca un mare combinat din Romania isi pune lacatul din cauza scumpirilor la energie Anuntul autoritatilor
Combinatul Borzești se închide, temporar. Foto: Ziarul Financiar
ADVERTISEMENT

Așadar, combinatul Chimic Chimcomplex Borzești își va suspenda activitatea începând cu 18 august. Omul de afaceri Ștefan Vuza, cel care deține combinatul, a decis să suspende ”temporar” activitatea de producție în Borzești pentru 14 zile, din cauza prețurilor mari la energie și gaze naturale.

Combinatul Borzești se închide temporar

În consecință, contractele de muncă ale salariaților se vor suspenda în această perioadă, dar vor primi o indemnizație de 75% din salariul de bază, așa cum prevede legea.

ADVERTISEMENT

Chimcomplex Borzești a avut un profit net de 33.5 milioane de euro în primul semestru al acestui an, cu 40% mai mic față de rezultatul din primul semestru al anului trecut, conform Economedia.

Cu toate acestea, potrivit sursei citate, cifra de afaceri a companiei a crescut la 1.222 miliarde de lei (247 milioane de euro), de la 233 de milioane de euro cât era în primul semestru din 2021. Piața externă, în special țările din UE, reprezintă 90.79% din totalul vânzărilor.

ADVERTISEMENT

Cei care conduc combinatul au constatat, însă, că profitabilitatea companiei s-a diminuat cu 42%.

“Strategia noastră dă rezultate bune și arată performanță operațională. Cu toate acestea rezultatele financiare sunt în scădere față de aceeași perioadă din 2021 ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Este esențial acum să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine și invadează piața României și a țărilor din jur.

ADVERTISEMENT

Acest lucru duce la un deficit și mai mare al balanței comerciale a României. În acest context trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua și în semestrul II 2022.

Ca și alte companii din industrie avem nevoie de intervenția statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producției și optimizarea structurii organizaționale“, au declarat reprezentanții companiei, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Tot mai mulți angajați ai acestui sector din România se tem că vor rămâne fără locuri de muncă în contextul războiului din Ucraina care a crescut semnificativ prețurile la gaz și energie electrică. În urmă cu doi ani, fabricile se închideau din cauza Covid-19.

ADVERTISEMENT