News

Încă un medicament minune reduce rata deceselor cauzate de COVID-19: “Impactul este substanţial”

12.02.2021 | 13:24
Inca un medicament minune reduce rata deceselor cauzate de COVID19 Impactul este substantial
ADVERTISEMENT

Rezultatele unui studiu clinic de amploare arată că un medicament folosit în tratamentul artritei reumatoide reduce riscul de deces la pacienții spitalizați cu forme severe de COVID-19, reducând de asemenea timpul de spitalizare și necesitatea ventilației mecanice.

Tocilizumab a fost testat în cadrul studiului clinic RECOVERY, desfășurat la nivel național în Marea Britanie, care analizează o serie de tratamente potențiale pentru COVID-19 încă din martie 2020.

ADVERTISEMENT

Datele adunate de la 2.022 pacienți au arătat că impactul acestui medicament este substanțial atunci când este administrat în combinație cu dexametazona.

Tocilizumab, încă o armă în lupta cu COVID-19

Medicamentul produs de Roche are beneficii pentru pacienții cu forme severe de COVID-19, arată cele mai recente rezultate ale studiilor clinice.

ADVERTISEMENT

„Știm acum că beneficiile tocilizumabului se extind la toți pacienții cu COVID cu niveluri scăzute de oxigen și inflamații semnificative”, a spus Peter Horby, profesor de boli infecțioase emergente la Universitatea Oxford și cercetător principal în cadrul studiului RECOVERY, citat de Reuters.

În iunie anul trecut, studiul a constatat că dexametazona, ieftină și disponibilă pe scară largă, a redus ratele de deces cu aproximativ o treime la cei mai bolnavi pacienți cu COVID-19. Acest medicament a devenit rapid parte a standardului de îngrijire recomandat pacienților cu forme severe.

ADVERTISEMENT

Tocilizumab, comercilizat sub marca Actemra, este un medicament de tip anticorp monoclonal antiinflamator intravenos, utilizat pentru tratarea artritei reumatoide. Acesta a fost adăugat la studiu în aprilie 2020 pentru pacienții cu COVID-19 care au necesitat oxigen.

Studiul a colectat date de la 2.022 pacienți COVID-19 care au fost selectați aleatoriu să primească tocilizumab prin perfuzie intravenoasă și care au fost comparați cu 2.094 pacienți care au primit îngrijirile obișnuite. Cercetătorii au precizat că 82% dintre toți pacienții luau un steroid sistemic, cum ar fi dexametazona.

ADVERTISEMENT

Rezultatele au arătat că tratamentul cu tocilizumab a redus semnificativ decesele – 596 (29%) dintre pacienții din grupul tocilizumab au murit în decurs de 28 de zile, comparativ cu 694 (33%) pacienți din grupul de control.

Acest lucru se traduce printr-o diferență absolută de 4% și înseamnă că pentru fiecare 25 de pacienți tratați cu tocilizumab, s-ar salva o viață suplimentară, au spus Horby și co-cercetătorul Martin Landray.

Ei au adăugat că beneficiile tocilizumabului s-au văzut în mod clar că se adaugă la cele ale steroizilor.

„Folosit în combinație, impactul este substanțial”, a spus Landray, care este, de asemenea, profesor de medicină și epidemiologie la Oxford.

El a adăugat că rezultatele „arată în mod clar beneficiile tocilizumabului și dexametazonei în abordarea celor mai grave consecințe ale COVID-19 – îmbunătățirea supraviețuirii, scurtarea șederii în spital și reducerea nevoii de ventilatoare mecanice”.

Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine, care nu a fost implicat direct în studiu, a declarat că rezultatele sale sunt importante.

“Este un studiu amplu, iar beneficiile au fost observate atât la externarea mai devreme din spital, cât și la mortalitate”, a spus el. „Amploarea beneficiilor nu este surprinzătoare, dar este importantă din punct de vedere clinic, cu o reducere a deceselor de la 33% la 29%”.

Dr. Charlotte Summers, medic de terapie intensivă la Spitalul Addenbrooke din Cambridge, a spus la rândul său: „Aceste descoperiri reprezintă un pas extraordinar înainte. Acest tratament pare să țină oamenii în afara unităților de terapie intensivă, astfel încât nu trebuie să vadă niciodată oameni ca mine ceea ce nu poate fi decât un lucru bun “.

Tocilizumab, autorizat pentru pacienții COVID-19 din Marea Britanie

Actemra, împreună cu medicamentul similar al Sanofi, Kevzara, a fost autorizat de Sistemul național de Sănătate (NHS) britanic la începutul lunii ianuarie pentru pacienții cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă, după ce datele preliminare dintr-un studiu mai mic numit REMAP-CAP au indicat că ar putea reduce spitalizarea cu aproximativ 10 zile.

Tratamentul nu este ieftin, costând în jur de 500 de lire sterline pe pacient comparativ cu tratamentul cu dexametazonă care costă 5 lire sterline. Dar avantajul utilizării acestuia este clar – și mai mic decât costul pe zi al unui pat de terapie intensivă de aproximativ 2.000 de lire sterline.

Ministrul pentru sănătate și îngrijire socială, Matt Hancock, a declarat: “Știrile excelente de astăzi sunt o dovadă suplimentară că Marea Britanie se află în fruntea misiunii globale de a găsi tratamente sigure și eficiente pentru acest teribil virus.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care au jucat un rol în generarea acestor rezultate extraordinare – de la oamenii de știință și cercetătorii britanici din spatele procesului, până la miile de pacienți care au participat în toată țara.

Lucrăm rapid și îndeaproape cu colegii din sistemul de sănătate pentru a ne asigura că fiecare pacient NHS care are nevoie de acest tratament are acces la el – reducând presiunile suplimentare asupra NHS și salvând potențial mii de vieți.”

Guvernul britanic lucrează îndeaproape cu producătorul Roche pentru a se asigura că medicamentul este disponibil în toate unitățile de asistență medicală NHS.

Reglementările actualizate vor fi trimise luni unităților medicale și clinicienilor NHS, recomandându-le să utilizeze acest medicament pentru pacienții spitalizați care pot beneficia de tratament.

Cu peste 35.649 de participanți, RECOVERY este cel mai mare studiu clinic randomizat din întreaga lume și va continua să testeze alte medicamente, cum ar fi colchicina și baricitinib.

Studiul își propune să compare mai multe tratamente diferite care pot fi utile pentru pacienții cu COVID-19. Aceste tratamente au fost recomandate pentru testare de către grupul de experți care consiliază oficialii medicali din Anglia.

Studiul este realizat de cercetători de la Universitatea din Oxford, care acționează ca sponsor al cercetării, colaborând cu medici din multe spitale din Marea Britanie.

Studiul este finanțat de UK Research and Innovation și de Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate, care nu produc nici unul dintre tratamentele studiate.

ADVERTISEMENT