Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, cere începerea urmăririi penale împotriva deputatului PNL Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă. Ovidiu Silaghi este propus de PNL pentru funcţia de ministru al Transporturilor, după ce fostul ministru, Relu Fenechiu, a fost condamnat în prima instanţă la cinci ani de închisoare.
Laura Codruţa Kovesi “a solicitat Procurorului general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului SILAGHI OVIDIU IOAN, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în forma continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvîrşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor”, se arată într-un comunicat al DNA publicat luni.
Care sunt acuzaţiile procurorilor:
“Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvîrşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completa a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.”, se mai arată în acest comunicat.
Premierul Victor Ponta a semnat duminică, 21 iulie, propunerea de numire a lui Ovidiu Silaghi în funcţia de ministru al Transporturilor, după ce fostul ministru, Relu Fenechiu, tot liberal, fusese condamnat în prima instanţă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul ”Transformatorul” la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în forma calificată. Decizia nu este definitivă.
Preşedintele Traian Băsescu a criticat de mai multe ori aceasta nominalizare si a precizat că va lua o decizie în data de 23 august. Pe lîngă criticile aduse lui Ovidiu Silaghi, legate de presupsa sa lipsă de eficienţă în Cabinetul Ponta I, cînd a fost tot ministru al Transporturilor, dar şi de problemele legate de Agenţia Naţională de Integritate, şeful statului a cerut ca premierul Victor Ponta să asigure interimatul la Transporturi pîna la semnarea contractului de privatizare a CFR Marfă.
Nelu Iordache
La începutul lunii decembrie, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Nelu Iordache, administrator al companiei Romstrade, fiind admisă, astfel, cererea procurorilor anticorupţie. Decizia a fost luată după opt ore de dezbateri.
Tot în luna decembrie, Romstrade, firma omului de afaceri Nelu Iordache, a intrat în insolvenţă. Tribunalul Giurgiu a admis cererea unei firme de construcţii din Iaşi şi a numit deja un administrator judiciar. Cererea companiei ieşene nu este însă singura adresată justiţiei pentru declararea falimentului Romstrade.
În urmă cu şapte luni, Tribunalul Bucureşti a făcut publice motivele pentru menţinerea arestării preventive a omului de afaceri Nelu Iordache.
Tribunalul Bucureşti a decis ca omul de afaceri Nelu Iordache să mai rămână alte 29 de zile în arest pentru că martorii audiati, dar şi ceilalţi învinuiţi au declarat că el este vinovat.
Mai mult, procurorii nu ar fi cerut prelungirea măsurii dacă acesta nu ar fi avut o atitudine agresivă, reiese din motivarea magistraţilor privind menţinerea măsurii arestării preventive.
Cazul Nelu Iordache este unul dintre cele mai răsunătoare ale anului trecut.
Nelu Iordache ajunsese în arest pentru că şi-ar fi cumpărat un avion cu cele şase milioane de euro, fondurile europene, bani care erau destinaţi construcţiei autostrăzii Nădlac – Arad, informează hotnews.ro