News

Încă două orașe mari din țară intră în scenariul roșu. Restricții, impuse de autorități

17.11.2020 | 11:36
Inca doua orase mari din tara intra in scenariul rosu Restrictii impuse de autoritati
ADVERTISEMENT

Municipiile Brăila și Focșani au intrat în scenariul roșu. Deciziile au fost luate după ce rata de infectare cu Covid-19 a depășit 3 la mia de locuitori. Noi restricții vor fi impuse de autorități.

Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a ajuns la 3,41 la mie în municipiul Brăila și la 3,43 cazuri la mie în municipiul Focșani, iar scenariul roșu a intrat în vigoare. Restaurantele, cinematografele, sălile de spectacole și sălile de jocuri de noroc se vor închide.

ADVERTISEMENT

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila și Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vrancea sunt instituțiile care au luat aceste decizii. În data de 14 noiembrie, județul Brăila a atins un record de cazuri de infectare: 190 de persoane au fost depistate pozitiv în 24 de ore și a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori.

Brăila intră în scenariul roșu. Ce măsuri vor fi impuse

„Se constată încadrarea la data de 14.11.2020 în limitele de incidenţă cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 pentru următoarele localităţi”, se arată în hotărârea CJSU Brăila, care a fost aprobată ieri, potrivit obiectivbr.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceluiași document, 10 localități din județul Brăila au depășit rata de înfectare de 3 la mie în ultimele 14 zile, dintre ele, două depășesc rata de 10 la mia de locuitori.

Localitățile intrate în scenariu roșu sunt: Satul Cazasu – Comuna Cazasu (3,19); Municipiul Brăila (3,41); Satul Cireşu – Comuna Cireşu (3,49); Satul Pietroiu – Comuna Vădeni (3,70); Satul Scorţaru Nou – Comuna Scorţaru Nou (4,52); Satul Constantin Gabrielescu – Comuna Bordei Verde (4,67); Satul Vărsătura – Comuna Chiscani (4,91); Satul Brateşu Vechi – Comuna Surdila – Greci (8,85); Satul Mihail Kogălniceanu – Comuna Râmnicelu (10,15) şi Satul Pribeagu – Comuna Roşiori (10,75).

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit legislației, cele mai importante măsuri impuse în aceste localități sunt: „suspendarea activității cu publicul a restaurantelor și cafenelelor ăn interior (n.r. este permisă funcționarea teraselor și livrarea la domiciliu);
suspendarea activității cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
suspendarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte”.

Luni, ziua în care s-a luat această hotărâre, la Brăila s-au înregistrat alte 63 de cazuri noi de infectare cu SARS – CoV – 2 și trei oameni au murit în urma infecției cu virusul.

ADVERTISEMENT

În total, de la debutul pandemiei, în județul Brăila s-au înregistrat 4.540 de cazuri de infectare cu Covid-19 și 189 de decese cauzate de acest virus, mai notează sursa citată.

Scenariu roșu și în Focșani. Primăria lansează o campanie de informare

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vrancea s-a reunit în cursul zilei de luni, 16 noiembrie, într-o sedință extraordinară. Hotărârea 190, adoptată în cadrul acestei ședințe reglementează stabilirea/menţinerea unor măsuri pentru evidarea exdinderii pandemiei. Hotărârea 190 CJSU Vrancea

Respectivul act normativ a fost distribuit agenților comerciali. În localitățile unde rata de infectare depășește 3 la mie vor fi închise restaurantele, cafenelele, sălile de spectacole și sălile de jocuri de noroc.

Totodată, cetățenii vor primi mesaje de informare despre măsurile pe care au obligaţia să le respecte prin sistemul de alarmare a populației, dar normele de protecție și prevenție a infectării vor fi afișate și în spații publice. În plus, primăria Focșani a emis un comunicat de presă prin care le aduce aminte cetățenilor ce obligații au în situația de față.

Primarul Municipiului Focşani face un apel public la agenţii economici, dar şi la cetăţenii Municipiului Focşani să respecte regulile stabilite de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vrancea pentru a putea gestiona cât mai bine această situaţie de criză, în aşa fel încât numărul cazurilor COVID-19 să nu mai crească.

Reamintim agenţilor economici că, pe o perioadă de 14 zile, se stabilesc următoarele măsuri: Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt interzise. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in în aer liber, spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt interzise.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

În ceea ce priveşte cetăţenii Municipiului Focşani, reamintim că aceştia au următoarele obligaţii: Să poarte mască de protecţie cât să acopere nasul şi gura atât în spaţiile închise cât şi în cele deschise, în afara locuinţei. Să nu iasă din case între orele 23.00 – 05.00, decât în caz de urgenţe sau la serviciu. Să păstreze distanţa la cumpărături, în piaţă, la plata facturilor, utilităţilor, în mijloacele de transport. Să evite adunările şi locurile aglomerate”, scrie în comunicatul emis de Primăria Focșani.

ADVERTISEMENT
Tags: