Amendamentul propus de liberali prevede organizarea referendumurilor naționale și locale în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare sau locale. Asta înseamnă că alegătorii vor putea vota în aceleași secții de votare pentru toate tipurile de scrutin.
Amendamentul aprobat de Comisia Juridică a Camerei Deputaților se regăsește în proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 29/2019, care vizează modificări legislative în materie electorală, și care include măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European și a referendumului din 26 mai 2019.
Următoarea etapă prin care vor trece modificările legislative este dezbaterea în Comisia pentru Administrație, înainte de a ajunge în plenul Camerei Deputaților săptămâna viitoare.
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a decis luni să aprobe proiectul propus de primarul general privind organizarea unui referendum local. Proiectul lui Nicușor Dan a trecut cu 47 de voturi pentru, zero abțineri și două voturi împotrivă. Referendumul local va avea loc pe data de 24 noiembrie 2024, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Bucureștenii vor trebui să răspundă cu DA sau NU la trei întrebări (două propuse de primarul general al Capitalei şi una din partea social-democraților, legată de consumul de droguri):
„Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”
„Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”
„Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”
Primarul general al Bucureștiului a precizat că organizarea unui referendum local în aceeași zi cu alegerile prezidențiale este perfect legală, însă pentru utilizarea acelorași secții de votare este necesară modificarea legislației electorale. Ceea ce își propune amendamentul introdus de PNL.
Dacă referendumul din București ar fi organizat separat, costurile suportate de municipalitate ar fi între 7 milioane de lei și 10 milioane de lei.