News

Încă un scandal la Evaluarea Națională 2024: subiectele la matematică, apărute în spațiul public în timpul examenului

Un nou scandal la Evaluarea Națională 2024, de această dată după proba de la matematică. Poliția s-a autosesizat după ce subiectele s-au ”scurs” în spațiul public.
27.06.2024 | 22:14
Inca un scandal la Evaluarea Nationala 2024 subiectele la matematica aparute in spatiul public in timpul examenului
Subiectele la matematică de la Evaluarea Națională 2024, ”scurse” în spațiul public în timpul examenului. Dosar penal deschis de poliție. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Evaluarea Națională 2024 aduce în prim-plan un nou scandal, de la această dată după proba de la matematică. Poliția a deschis un dosar penal după ce subiectele au apărut în spațiul public în timpul examenului.

Subiectele la matematică de la Evaluarea Națională 2024, ”scurse” în spațiul public în timpul examenului. Dosar penal deschis de poliție

Nicio zi și nicio probă fără scandal la Evaluarea Națională 2024. În urmă cu două zile, subiectele de la proba scrisă de limba și literatura română s-au scurs din centrul de examen ”Maramureș 3586”.

ADVERTISEMENT

Cerințele pe care elevii le-au avut de rezolvat au fost distribuite online la puțin timp după ora 9:00, când proba scrisă de română a Evaluării Naționale 2024 a început. În acel moment, peste 150.000 de elevi erau în plin examen. În urma acestui eveniment grav, inspectorul școlar general de Maramureș, Mihai Pop, a anunțat că va sesiza poliția.

La două zile distanță, după proba scrisă de la matematică, un incident similar a avut loc în județul Gorj. Subiectele au fost transmise în spațiul public în timpul probei de la un centru de evaluare din municipiul Târgu Jiu.

ADVERTISEMENT

În urma acestui incident, poliţiştii din Gorj au deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

”Astăzi, 27 iunie 2024, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la o unitate şcolară, din Târgu Jiu, ar fi avut loc un incident, pe timpul desfăşurării probei scrise la matematică, din cadrul Evaluării Naţionale.

ADVERTISEMENT

Din primele verificări efectuate, poliţiştii au constatat faptul că, în spaţiul public, ar fi apărut subiectele de la matematică, iar acestea ar fi fost transmise de la un Centru de Evaluare din municipiul Târgu Jiu”, a transmis, joi seară, IPJ Gorj.

Reacția Inspectoratului Școlar Județean Gorj

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj, Ionuț Catrina, a declarat, pentru Edupedu.ro, că a fost demarată o procedură de verificare.

ADVERTISEMENT

Subiectele s-au scurs în presă din centrul cu numărul 2773 din județul Gorj. ”S-a demarat procedura de verificare, pe măsură ce se va stabili cine este vinovat și presupun, dacă se verifică și se verifică, din moment ce există documentul respectiv, în spațiul public se vor lua măsurile de rigoare, poate cu implicarea organelor de anchetă penală”, a spus Catrina.

ADVERTISEMENT