ADVERTISEMENT
News

Încă un site închis pentru distribuirea de fake news: ”Instiga publicul să nu respecte prevederile Ordonanțelor Militare”

Autor: Traian Terzian | 19.04.2020 | 18:26
Încă un site închis pentru distribuirea de fake news: ”Instiga publicul să nu respecte prevederile Ordonanțelor Militare”
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a închis încă un site pentru distribuirea de fake news în timpul stării de urgență

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a închis încă un site pentru distribuirea de fake news în timpul stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Încă un site închis pentru distribuirea de fake news

Conform hotnews.ro, ultimul site închis pentru distribuirea de fake news este genocid.ro iar decizia a fost luată la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne și a propunerii venite din partea Grupului de Comunicare Strategică.

”Se face o așa zisă dezinfectare la nivel public cu substanțe iritante și toxice din grupele 1, 2 și 4, sub denumirea de Halamid R, CARE CONȚINE Tosylchloramide sodium SUBSTANȚĂ FOLOSITĂ ÎN UZUL VETERINAR și care poate ucide instantaneu sau provoacă boli mortale”, este una dintre știrile falsse prezentate de ANCOM.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au anunțat că prin intermediul site-ului genocid.ro se distribuie constant informații complet false sau distorsionate cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

Site-ul închis conținea exclusiv teorii ale conspirației

ANCOM a mai dat un exemplu de fake news: ”sub pretextul formulării unei plângeri penale împotriva conducătorilor mai multor instituții, inițiatorul PLÂNGERII PENALE PUBLICE instigă publicul să nu respecte prevederile Ordonanțelor Militare invocând motive false pentru care Ordonanțele Militare ar fi ilegale”.

ADVERTISEMENT

Grupul de Comunicare Strategică anunță că site-ul a fost creat special pentru coalizarea unor persoane care au scop să propage mesaje de nerespectare a prevederilor Ordonanțelor Militare și pentru inducerea unui sentiment de nesiguranță.

Autoritățile precizează că acesta conține exclusiv teorii ale conspirației, fără nicio dovadă și promovează acțiuni împotriva mai multor instituții de drept din România.

ADVERTISEMENT

În 25 martie, Grupul de Comunicare Strategică anunța că site-ul breackingnews.xyz a fost închis pentru fake news, iar un articol publicat pe site-ul bpnews.ro a fost blocat întrucât reprezentanții acestuia nu au corectat informațiile false.

O săptămâna mai devreme, site-ul stiridemoment.ro a fost primul închis pe perioada stării de urgență din cauza propagării știrilor false. Articolul care a stat la baza deciziei a fost publicat în data de 15 martie 2020 cu titlul ”Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!