News

Incendiile de la Cernobîl sperie Europa. Vântul ar putea împinge spre Europa norul radioactiv

12.04.2020 | 22:53
Incendiile de la Cernobil sperie Europa Vantul ar putea impinge spre Europa norul radioactiv
ADVERTISEMENT

Cu toată lumea isterizată de coronavirus, oamenii ignoră informațiile venite dinspre Ucraina. Acolo, pompierii se chinuie să țină sub control incendiile de pădure care au izbucnit în pădurile radioactive din jurul Cernobîlului.

Incendiile de la Cernobîl sperie Europa

Conform The New York Times, valorile de radiații din Zona de Excluziune au crescut exponențial. Mai rău, vântul a suflat radiația spre Belarus și Rusia în ultima săptămână, după care și-a schimbat direcția spre Kiev.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Ucraina dau asigurări, totuși, că nivelul radiației e normal în orașul cu o populație de 3 milioane de locuitori.

Katerina Pavlova, șefa agenției care manageriază Zona de Excluziune a recunoscut că incendiile nu sunt momentan controlate, însă scenariul în care focul ar ajunge spre rămășițele fostei centrale nucleare este puțin probabil.

ADVERTISEMENT

Zona de Excluziune are o arie de 30 de kilometri în jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîil. Accesul este interzis populației, însă personalul din zonă sau anumite grupuri de turiști pot pătrunde în perimetru.

Cauza incendiilor nu e cunoscută momentan, însă specialiștii cred că focurile au fost puse de mai mulți fermieri, fără intenția de a cauza un dezastru ecologic.

ADVERTISEMENT

În 2019, Ucraina a inaugurat un nou sacrofag la Cernobîl, care acoperă în totalitate reactorul 4, cel care a explodat în 1986. Sarcofagul a costat 2.2 miliarde de euro și este cea mai mare structură mobilă din lume.

Cu o lungime de 257 de metri și o greutate de 36.000 de tone, sarcofagul ar trebui să mențină nivelul radiațiilor la un nivel acceptabil pentru cel puțin 100 de ani.

ADVERTISEMENT

În 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, pe atunci parte din URSS, exploda. 350.000 de oameni au fost evacuați extrem de tardiv, primul impuls al autorităților ruse fiind de a mușamaliza totul. Numărul victimelor directe și indirecte este neoficial de ordinul milioanelor.

ADVERTISEMENT
Tags: