News

Incendiile de vegetație fac ravagii în Portugalia, Spania și Franța. Un pilot a murit în urma prăbuşirii avionului său cu apă

Incendiile de vegetație fac ravagii în Portugalia, Spania și sud-vestul Franței în condițiile unui val de căldură cu temperaturi de peste 45 de grade Celsius
16.07.2022 | 17:16
Incendiile de vegetatie fac ravagii in Portugalia Spania si Franta Un pilot a murit in urma prabusirii avionului sau cu apa
Valul de căldură din sudul Europei provoacă zeci de incendii de vegetație. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mii de pompieri din Portugalia, Spania și Franța se luptă zilele acestea cu numeroase incendii de vegetație apărute pe fondul unui val de căldură cu temperaturi ce au ajuns și la 47 de grade.

Incendii de vegetație în Spania, Portugalia și Franța

Portugalia se confruntă cu unele dintre cele mai mari incendii de vegetație din istorie, venite pe fondul unui val de căldură ce a dus temperaturile în această țară până la valoarea de 47 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Focarele de incendiu din această țară se află în nord-estul oraşului Porto, distrugând deja 30.000 de hectare de teren în acest an. Este cea mai mare suprafaţă distrusă de incendii din vara anului 2017, atunci când Portugalia a suferit incendii devastatoare, în care au murit aproximativ 100 de persoane.

În nordul țării, un pilot a murit când avionul său cu apă s-a prăbuşit în zona Foz Coa, în apropiere de graniţa cu Spania. Potrivit BBCNews, acesta zbura singur într-o aeronovavă amfibie de tip Fire Boss.

ADVERTISEMENT

Incendiile fac ravagii și în Franța, acolo unde, în regiunea Gironde, peste 12.000 de persoane au trebuit să fie evacuate. Un localnic a descris aceste incendii ca fiind post-apocaliptice. „Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a declarat, pentru AFP, Karyn, care locuieşte lângă Teste-de-Buch. Incendiul din această localitate, aflată la sud de Bordeaux, a distrus aproximativ 10.000 de hectare. Peste 3.000 de pompieri au fost desfășurați să lupte cu aceste incendii.

Situația este similară și în Spania, în sudul țării, lângă Costa del Sol, circa 2.300 de persoane au fost nevoite să fugă din calea unui incendiu de vegetație care s-a extins pe dealurile Mijas.

ADVERTISEMENT

Zona mediterană, afectată de incendii

Situația este gravă, chiar dacă mai puțin critică, în multe din țările din zona Mării Mediterane. În Italia autoritățile au declarat stare de urgenţă în Valea Po, acolo unde cel mai lung fluviu al ţării a secat.

La fel, în Grecia zona Feriza, aflată la aproximativ 50 km sud-est de Atena, este afectată de noi incendii de vegetație, la fel ca și coasta de nord a Insulei Creta. Aici, în apropierea localității Rethymno, șapte sate au fost evacuate de către autorități.

ADVERTISEMENT

Situația este similară și în nordul Marocului, acolo unde patru provincii au fost cuprinse de incendii. În această țară o persoană și-a pierdut viața după ce un incendiu de vegetație a distrus în totalitate un sat din zona Ksar El Kebir.

Marea majoritate a acestor țări se confruntă cu un val de căldură cu temperaturi de peste 45 de grade, iar, în Franța, autoritățile au anunțat că temperaturile de peste 40 de grade vor continua și săptămâna viitoare.

În această țară, autoritățile au avertizat că acestea sunt efectele fenomenului de încălzire globală, subliniind că aceste temperaturi uriașe au devenit o realitate a zilelor noastre și nu într-un viitor apropiat. „Pompierii, securitatea civilă sunt cei care se ocupă zilnic de efecte – şi aceste efecte nu vor apărea în 2030, ci chiar acum”, a declarat Grégory Allione, șeful Federaţiei Pompierilor din Franţa.

ADVERTISEMENT