News

Incendiile devastează Grecia. Scene dramatice pe insula Lesbos. Populația unui sat, evacuată. Foto

Incendiile de vegetație din Grecia au pus la grea încercare autoritățile din mai multe zone ale țării, mai ales că vremea călduroasă și vântul puternic au îngreunat misiunea pompierilor și sâmbătă.
23.07.2022 | 22:01
Pompierii români participă la stingerea incendiilor din Grecia. Foto: IGSU
ADVERTISEMENT

Meteorologii din Grecia au anunțat că așteaptă temperaturi de 40 de grade Celsius în Grecia. În acest context, pompierii eleni au făcut eforturi imense pentru a ține sub control incendiul de proporţii din Parcul Naţional Dadia.

Grecia este afectată de incendii aproape în fiecare an

Ne referim la zona din apropierea graniţei cu Turcia, adică la una dintre cele mai mari zone forestiere din sud-estul Europei. În același context, un al doilea incendiu major a fost raportat în partea de sud a insulei Lesbos.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Protecţiei civile au ordonat evacuarea populaţiei din satul Vatera. În același timp, mai multe unităţi de pompieri de pe continent au fost trimise spre insulă.

Așa cum se observă și în imaginile din galeria foto, mai multe locuințe din Vatera au fost afectate de flăcări. Acest sat este foarte popular printre turiști, dar salvatorii au fost nevoiți să evacueze populația.

ADVERTISEMENT

Incendiul alimentat de vânt a fost atât de violent încât a ars și umbrelele de pe plaja lungă de 8 kilometri. În acea zonă, un pompier a fost grav rănit. Conform unor informații de ultimă oră, un alt focar se îndreaptă spre satul Vrisa.

Au fost mobilizate forțe impresionante pentru stingerea incendiilor

De asemenea, în zonă se vede mult fum dens, iar acest aspect îngreunează misiunea avioanelor care participă la stingerea incendiilor.Altfel, amintim că un incendiu raportat în munții de lângă Atena a distrus mai multe case la începutul săptămânii.

ADVERTISEMENT

Astfel au fost evacuate sute de persoane din zonele în care au fost fost implicați și pompierii români. Jurnaliștii radioului de stat elen au transmis că incendii de mai mici dimensiuni au izbucnit și în peninsula Peloponez.

Protecţia Civilă a anunțat că în total, 86 de avioane şi de elicoptere participă la stingerea incendiilor din Grecia. Reprezentanții MAE i-au informat pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau vor să călătorească în Grecia că Serviciul local de Meteorologie a emis o prognoză de caniculă.

ADVERTISEMENT

Au fost prognozate temperaturi de până la 40-42 de grade Celsius pentru întreg teritoriul Greciei, începând de sâmbătă. Valul de căldură va afecta mai ales vestul, centrul şi nordul Greciei, insulele din sud-estul Mării Egee şi arhipelagul insulelor Dodecaneze.

ADVERTISEMENT