News

Incendiile din Los Angeles, cele mai distrugătoare din istoria orașului. Trei explicații pentru violența neobișnuită a flăcărilor

Incendiile din Los Angeles: de ce flăcările au fost atât de devastatoare? Trei explicații ale specialiștilor pentru dezastrul din SUA
10.01.2025 | 14:12
Incendiile din Los Angeles cele mai distrugatoare din istoria orasului Trei explicatii pentru violenta neobisnuita a flacarilor
Fără intervenția aeriană, pompierii au epuizat rapid rezervele de apă din hidranți / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În decurs de patru zile, mai mult de 140 de kilometri pătrați s-au transformat în scrum în jurul metropolei Los Angeles. După patru zile de luptă, pompierii californieni nu au reușit nici vineri să țină sub control uriașele incendii de vegetație care fac ravagii de marți în suburbiile din nordul și vestul orașului și care au făcut deja 10 victime, potrivit unui bilanț publicat vineri. Mai mult de 180 000 de persoane au fost nevoite să evacueze în fața flăcărilor care se extind rapid. Specialiștii încercă să răspundă la întrebarea de ce aceste incendii sunt atât de devastatoare.

Incendii în Los Angeles: 10 morți, mii de case distruse, 180.000 de evacuați

Cel puțin cinci incendii de pădure fac ravagii în orașul Los Angeles de pe coasta de vest a Statelor Unite, dintre care trei au fost calificate drept „incontrolabile” de către autoritățile umanitare. Potrivit mai multor agenții locale, incendiile au provocat decesul a 10 persoane și rănirea a altor zeci, precum și distrugerea a peste 2.000 de case și clădiri.

ADVERTISEMENT

Peste 180.000 de persoane au fost nevoite să își evacueze locuințele și se estimează că pierderile economice ar putea ajunge la 10 miliarde de dolari. Persoanele afectate de incendiile violente variază de la actori celebri de la Hollywood, precum Billy Cristal și James Wood, și celebrități precum Paris Hilton, până la locuitorii din zona de coastă și din cele mai vestice cartiere ale orașului.

Șefii pompierilor care conduc eforturile de stingere a incendiilor au declarat că, având în vedere amploarea flăcărilor în unele zone – cum ar fi Hollywood Hills, unde se află celebrul panoul Hollywood – nu există „nici o posibilitate” de a le stăpâni, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

„Nu avem suficienți pompieri pentru a face față la patru incendii”

Potrivit lui Anthony Marrone, unul dintre principalii coordonatori ai pompierilor, umiditatea scăzută din zonă, așa-numitele vânturi Santa Ana – cu viteze apropiate de cele ale unui uragan – și lipsa infrastructurii au fost principalele cauze ale enormei devastări produse de flăcări .

„Nu avem suficienți pompieri pentru a face față la patru incendii de această amploare în același timp. Poate unul sau două incendii de pădure de mărime medie, dar nu cu ce se întâmplă acum”, a explicat el. Specialiștii expun trei motive principale pentru care incendiile din Los Angeles sunt considerate a fi cele mai distructive din istoria orașului.

ADVERTISEMENT

Vânturile violente Santa Ana

Poate principalul motiv pentru care pompierii nu au reușit să stăpânească flăcările din Los Angeles are un nume: vânturile Santa Ana, care, potrivit autorităților, au atins viteze de până la 161 km/h în zonele afectate de sinistru.

Iar acest lucru are două efecte care multiplică forța flăcărilor. Pe de o parte, potrivit meteorologului Simon King, prezentator meteo la BBC, acestea sunt vânturi uscate care elimină umezeala din vegetație și facilitează declanșarea incendiilor și răspândirea lor mai rapidă. Iar odată pornite, aceleași vânturi le ajută să se extindă cu ușurință.

ADVERTISEMENT

Mai mult, potrivit lui Marrone, acest lucru înseamnă că strategia de stingere a unui incendiu de o asemenea amploare se poate baza doar pe hidranții de care dispune orașul, deoarece avioanele și elicopterele nu pot fi folosite din cauza forței vânturilor. Vânturile Santa Ana apar atunci când o zonă vastă de înaltă presiune se instalează în vestul Statelor Unite, în jurul Marelui Bazin, o zonă care include mari părți din Nevada și Utah, Idaho și sud-estul Oregon, explică meteorologul BBC Matt Taylor.

La rândul său, o publicație a Serviciului Național de Meteorologie din SUA (NWS) notează că aceste regiuni sunt în general uscate și deșertice, ceea ce înseamnă că acolo sunt generate vânturi uscate care se deplasează de la est la vest și ajung în California fără umiditate. Acest fenomen are loc de mai multe ori pe parcursul anului.

„Un episod Santa Ana apare în general în timpul celor mai reci luni, de la sfârșitul lunii septembrie până în mai, și durează doar câteva zile. Dar, în rare ocazii, poate dura până la o săptămână”, adaugă Matt Taylor.

Lipsa apei

Una dintre problemele raportate de pompierii care se luptă cu flăcările este sistemul de alimentare cu apă. Fără sprijin aerian din cauza vântului și a fumului, pompierii au fost nevoiți să folosească doar sistemul de hidranți sau hidranții orașului pentru a controla răspândirea flăcărilor. Și, deși autoritățile municipale au recunoscut că sistemul de apă care include hidranții funcționează adecvat pentru mediul urban, acesta nu este cel mai potrivit pentru combaterea incendiilor de această amploare.

„Combaterea incendiilor cu mai mulți hidranți care extrag apă din apeduct timp de mai multe ore nu este sustenabilă”, a explicat Mark Pestrella, directorul lucrărilor publice pentru comitatul Los Angeles, în cadrul unei conferințe de presă.

Și a dat exemplul stingerii incendiilor în zona Palisades. Această parte a orașului are trei rezervoare pentru alimentarea hidranților. Marți, când au izbucnit incendiile, primul rezervor a fost golit la ora locală 16:00. Al doilea a fost golit patru ore mai târziu, iar al treilea la ora 3 dimineața, miercuri. În acest timp, pompierii rămăseseră fără apă, deoarece cererea era mult mai mare decât viteza cu care rezervorul putea fi reaprovizionat. Iar focul a rămas de neoprit.

Critici din partea lui Donald Trump

Hidranții secați au provocat un val de critici pe rețelele de socializare, în special din partea președintelui ales Donald Trump, împotriva politicilor de gestionare a apei ale primarului din Los Angeles, Karen Bass, și ale guvernatorului democrat al Californiei, Gavin Newsom.

Dar oficialii locali și de stat, precum și experții, au reacționat ferm, spunând că criticii au amestecat probleme fără legătură și au răspândit informații eronate într-un moment de criză. Deciziile statului privind distribuția apei nu au fost cauza hidranților aflți în pană, au spus aceștia, și nici lipsa generală de aprovizionare în regiune.

Jay Lund, profesor de inginerie a mediului la Universitatea din California, adaugă că rezervoarele de apă din Los Angeles sunt concepute pentru a combate incendiile localizate în case, nu în spații deschise. „Problema nu este că nu există suficientă apă în sudul Californiei, problema este că nu există suficientă apă în această zonă specială din sudul Californiei pentru cele câteva ore necesare pentru a combate incendiile”, a declarat Lund pentru agenția de presă Reuters.

Mark Pestrella a precizat că incendiile de pădure sunt puse sub control cu lansări aeriene de apă, care în acest caz nu pot fi folosite. „Sprijinul aerian este esențial pentru combaterea incendiului și, din păcate, vântul și vizibilitatea împiedică acest lucru”, spune el.

Seceta severă și schimbările climatice

Potrivit corespondentului de mediu al BBC, Matt McGrath, unul dintre motivele pentru ferocitatea incendiilor din Los Angeles este legat de ceea ce oamenii de știință numesc „biciul meteorologic”. „În timp ce vânturile puternice Santa Ana sunt elementul-cheie în alimentarea incendiilor, condițiile extrem de uscate au făcut vegetația locală foarte vulnerabilă la aprindere”, notează McGrath.

Acesta citează și un studiu realizat de Universitatea din California, potrivit căruia încălzirea globală a făcut ca oscilația condițiilor climatice din această regiune să aibă ca efect creșterea intensității incendiilor forestiere. Studiul menționează că acest lucru este legat de episoade din ce în ce mai frecvente de „bici meteorologic”, în timpul cărora se produce o schimbare bruscă între condiții extrem de umede și extrem de uscate.

De exemplu, după zeci de ani de secetă în California, au existat câțiva ani de precipitații extrem de abundente, înainte ca în ultimele luni să revină condițiile foarte uscate. Acest lucru a dus la creșterea rapidă a vegetației în timpul anilor ploioși, însă această vegetație abundentă este acum uscată și mai predispusă la incendii.

Autorii susțin că schimbările climatice au intensificat acest tip de fenomene de „bici” la nivel global cu între 31% și 66% de la mijlocul secolului al XX-lea. „Odată cu încălzirea globală, acest lucru înseamnă că rata de creștere a acestor evenimente de tip bici se accelerează în multe părți ale lumii, nu doar în California”, adaugă ei.

ADVERTISEMENT