News

Incendiu la o secție ATI din Ucraina: trei morți și patru răniți

Un incendiu a izbucnit, miercuri seară, la o secție de Terapie Intensivă a unui spital din Ucraina. În urma acestuia, trei persoane au murit, iar alte patru au fost rănite.
29.12.2021 | 20:32
Incendiu la o sectie ATI din Ucraina trei morti si patru raniti
ADVERTISEMENT

Evenimentul s-a produs după ce un angajat ar fi lăsat o lumânare aprinsă la căpătâiul unui pacient decedat de Covid-19. Secția ATI unde a izbucnit incendiul aparține unui spital din oraşul Kosiv.

În secția de Terapie Intensivă se aflau cinci concentratoare de oxigen, care în contact cu focul au dus la incendierea unității medicale.

ADVERTISEMENT

La fața locului s-au deplasat pompierii

La fața locului s-au deplasat de îndată mai multe echipaje de salvare. Aceștia au stabilizat întreaga situație și au spus că totul s-a declanșat și din cauza lipsei de informare a angajaților în legătură cu o astfel de situație tragică.

”Necunoaşterea legilor fizicii şi dispreţul faţă de securitate au condus la pierderi ireparabile”, au transmis salvatorii, citat de presalocală Ukrinform

ADVERTISEMENT

Persoanele rănite au fost transportate la un alt spital, Spitalul Regional din Ivano-Frankivsk.

”S-a stabilit provizoriu că trei persoane au fost ucise în incendiu. Toți cei uciși erau pacienți din spital”, a informat și poliția locală.

Printre răniți s-ar afla și medici

Nu se cunosc detalii despre cine ar fi angajatul care a lăsat lumânarea aprinsă. Cert este că morții ar fi două femei și un bărbat, iar printre răniți s-ar afla și medici, care au suferit arsuri grave. S-a demarat o anchetă pentru a se afla cum s-a produs totul.

ADVERTISEMENT

Incendiile sunt frecvente în Ucraina, iar autoritățile dau vina pe lipsa respectării a reglementărilor de siguranță și a infrastructurii învechite.

În februarie, tot în Ucraina, o explozie de oxigen a ucis un pacient cu coronavirus și l-a rănit pe altul într-un spital din orașul de vest, Cernăuți.

ADVERTISEMENT

În aceeași lună, patru persoane au murit în orașul Zaporizhzhya, din sud-vestul țării, după ce un incendiu a izbucnit în unitatea de terapie intensivă a unui spital care trata pacienți cu coronavirus.

Ucraina nu este singura țară unde s-au produs incendii la ATI, inclusiv în România au avut loc. De exemplu, în acest an, în luna octombrie, la ATI Constanța a avut loc un incendiu unde 7 pacienți au murit pe loc, numărul acestora mărindu-se, ulterior, după ce și dintre răniți și-au pierdut viața.

”În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului.

Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a declarat șeful DSU după tragedie.

ADVERTISEMENT