News

Incendiu în Capitală la biserica Plumbuita din cartierul Doamna Ghica. Focul a fost stins. Update

Un incendiu a izbucnit, luni seară, în jurul orei 17:00, la biserica ”Plumbuita”, din Capitală, situată în intersecția Doamna Ghica din București. La fața locului au sosit pompierii care au reușit să stingă flăcările.
13.12.2021 | 18:45
Incendiu in Capitala la biserica Plumbuita din cartierul Doamna Ghica Focul a fost stins Update
Incendiu la biserica Plumbuita din București. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT
13-12-2021
16:46

Pompierii au reușit să stingă incendiul izbucnit la biserica Plumbuita din cartierul Doamna Ghica

După aproximativ o oră de luptă cu flăcările, pompierii au reușit să lichideze incendiul izbucnit la biserica Plumbuita din cartierul Doamna Ghica.

A fost un incendiu extrem de violent care a ars în totalitate o magazie a lăcașului de cult. Din fericire nu au fost victime. 

A fost nevoie de intervenția a 3 autospeciale de stingere. La fața locului au mai fost aduse o mașină de descarcere și o ambulanță. Nu se știe încă de la ce a plecat incendiul.

Din imagini se vede cum flăcările au ars destul de puternic. Pompierii au ajuns cu dificultate în zonă, din cauza traficului îngreunat din Capitală, informează Antena 3.

Incendiul a izbucnit, mai exact, la o magazie cu lemne, din curtea bisericii ”Plumbuita” și s-a manifestat pe o suprafață de aproape 10 mp.

ADVERTISEMENT

Incendiul nu a produs victime

Pentru a stinge flăcările imense a fost nevoie ca la fața locului să intervină 3 autospeciale de stingere, un echipaj SMURD, unul de descarcerare și o autoscară, potrivit ISU București.

Nu s-au înregistrat victime, iar în prezent situația este una stabilă. Între timp, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu momentul declanșării incendiului.

ADVERTISEMENT

”Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la o constructie (magazie), in curtea unei biserici, str. Doamna Ghica.Suprafata afectata de incediu este de 10-15 mp.

Incendiul a fost stins, nu au fost victime. Au actionat 3 autosp de stingere, SMURD, descarcerare, autoscara”, a comunicat ISU București printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT
Incendiul la biserica ”Plumbuita” din București. Pompierii au intervenit pentru stingerea flăcărilor. Sursa foto: ISU Bucuresti

 

Scurt istoric al bisericii ”Plumbuita”

Biserica ”Plumbuita” este dintre cele mai vechi din Capitală. În anul 1560 avut loc prima atestare, fiind considerată un adevărată simbol al credinței mai ales în secolele XVI si XVII-lea.

Petru Voda cel Tânar a demarat construcția lăcașului sfânt. Ulterior, Alexandru al II-lea Mircea si Mihnea Turcitul au încheiat construcția.

ADVERTISEMENT

Numele de ”Plumbuita” ar veni de la tabla de plumb cu care era acoperită.Numele de Plumbuita vine de la tabla de plumb cu care era acoperită, locuitorii observând-o și denumind astfel biserica.

Se mai spune că în timpul domniei lui Matei Basarab acesta topea acoperișul de plumb pentru a-și confecționa ghiulele pentru trupa sa de soldați.

În anul 1802 biserica a fost grav afectată de un seism care a produs multe pagube materiale, afectând chiar și clopotnița. Sub supravegherea lui Dionisie din Ianina s-au făcut apoi reparațiile. În timpul Revoluției de la 1848, ”Plumbuita” a devenitînchisoare politică, unde erau închiși o parte dintre cei care au declanșat Revoluția pașoptistă.

Pe vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în timpul secularizării averilor mănăstirești și când toată bogăția lăcașelor sfinte trec în proprietatea statului, biserica a fost părăsită și transformată într-una de mir. Între 1933-1940 începe o restaurare serioasă la ordinul Comisiei Monumentelor Istorice.

ADVERTISEMENT