News

Incendiu Catedrala Notre Dame din Paris: video sfâșietor cu francezii îngenunchiați în timp ce se roagă

16.04.2019 | 09:14
Incendiu Catedrala Notre Dame din Paris video sfasietor cu francezii ingenunchiati in timp ce se roaga

Catedrala Notre Dame din Paris a fost mistuită de flăcări, luni seară. Oamenii aflați în apropiere, pe Ile de la Cite, au privit cu inimile îndoite cum flăcările ard bucăți din istorie. Oamenii au început să plăngă, cânte și roage în fața catedralei cuprinsă de flăcări, figurile lor, de la cei mari la cei mici, trădând consternare.

Incendiu Catedrala Notre Dame din Paris. Cei prezenți s-au oprit, uluiți și consternați, s-au rugat, au cântat și au îngenunchiat

În gest de solidaritate în fața dezastrului și al durerii, cei prezenți au început să cânte cânteve religioase. Cauza incendiului nu este clară încă, dar oficialii susțin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. În urma evenimentului, una dintre turle și acoperișul s-au prăgușit.

Ironic, i ncendiul care va rămâne veșnicîn mintea oamenilor, a avut loc chiar în Ziua Mondială a Artei. Catedrala reprezintă una dintre cele mai impozante clădiri din lume, cel mai vizitat obiectiv turistic și loc de suflat pentru milioane de oameni. A fost construită în aproximativ 200 de ani, fundația a început să fie turnată în anul 1163, iar lucrările de construcție au fost finalizate în 1347.

Despre renumita Catedrală Notre Dame din Paris

Cele două turnuri au câte 69 de metri fiecare, iar fațada datelată este impresionantă. Intrarea în catedrală se face prin trei porți ornamentate în stil gotic târziu. Notre Dame are 130 de metri lungime, 35 înălțime și 45 de metri lățime, așa că în ea încap 10.000 de oameni.

Anual este vizitată de aproape 13 milioane de oameni din întreaga lume. Interiorul este o adevărată operă de artă, catedrala având vitralii spectaculoase și portale ce înfățișează scene biblice. Două dintre cele trei clopote au devenit renumite datorită cărții ”Cocoșatul de la Notre Dame”, ce au fost distruse în timpul Revoluției franceze. Ultimul rămas, Emmanuel, poate fi auzit și astăzi, fiind cunoscut drept cel mai faimos și vechi instrument muzical din Europa.