News

Incendiu de proporţii în Grecia, în apropiere de Atena. Mai multe persoane, evacuate

15.09.2019 | 20:15
Incendiu de proportii in Grecia in apropiere de Atena Mai multe persoane evacuate

Un incendiu de proporții a izbucnit în cursul zilei de duminică, în apropiere de Atena, unde 160 de pompieri au depus eforturi uriașe pentru a stinge focul, în condițiile în care vântul putenic le dădea serios bătăi de cap. Potrivit presei elene, oamenii au alertat autoritățile, speriați de dimensiunea flăcărilor din apropierea staţiunii Loutraki, aflate la aproximativ 60 de kilometri de capitală.

Incendiu în apropiere de Atena. Reacția autorităților

La fața locului și-au făcut apariția patru bombardiere cu apă şi şase elicoptere, iar două  escadroane de pompieri au fost transportate pe vârful muntelui cu ajutorul unui elicopter Super Puma, din cauza lipsei drumurilor de acces.
Focul arde în apropierea vârfului muntelui”, a declarat şeful adjunct al operaţiunilor, Stefanos Kolokouris, pentru televiziunea publică ERT. „Încercăm să delimităm un perimetru, dar terenul este foarte accidentat, cu râpe”, a mai spus acesta.

Incendiile au devenit frecvente în Grecia. Sursa foto: publika.md
Incendiile au devenit frecvente în Grecia. Sursa foto: publika.md

Mai multe persoane au fost evacuate

În urma incendiului, autoritățile au decis să evacueze un număr de 50 de persoane dintr-o mănăstire, precizând, însă, că nicio altă zonă nu a fost afectată. Nu este singurul incident de acest gen produs în Grecia în ultimele zile.  Pompierii au relatat că au fost solicitaţi să intervină în circa 80 de incendii în ultimele 24 de ore. De la începutul anului, în zonele urbane şi rurale, au fost înregistrate peste 9.600 de incendii.

De altfel, Ministerul de Externe a transmis o nouă atenționare de călătorie pentru românii care se află sau intenționează să ajungă în următoarea perioadă în Grecia, precizând că riscul ridicat al incendiilor de vegetație  se menține, pe fondul persistenței temperaturilor crescute și a intensificărilor de vânt.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Secretariatul General de Protecție Civilă avertizează că se menține riscul ridicat al incendiilor de vegetație (grad 4 din 5), pentru data de 15 septembrie 2019, pe fondul persistenței temperaturilor ridicate și a intensificarilor de vânt, pentru următoarele zone: Attica, Viotia, Korinthia, Argolida, Lakonia, vestul insulei Cretă (regiunea Chania) și Insulele: Ciclade, Lesvos, Chioș, Samos, Ikaria“, au transmis reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă.