News

Incendiu de proporții la Mănăstirea Agapia. Două chilii au ars. Video

28.04.2020 | 23:23
Incendiu de proportii la Manastirea Agapia Doua chilii au ars Video
ADVERTISEMENT

Două chilii de la Mănăstirea Agapia au luat foc. Incendiul puternic a izbucnit marți, 28 aprilie, la Mănăstirea Agapia, flăcările cuprinzând acoperișul celor două chilii.

Incendiu puternic la Mănăstirea Agapia

Conform echipajelor SMURD, o persoană a făcut atac de panică și a primit asistență medicală.

„Pentru localizarea şi stingerea incendiului intervin pompieri de la Detaşamentul Târgu Neamţ cu patru autospeciale de stingere, o ambulanţă SMURD şi pompieri de la Detaşamentul Piatra Neamţ cu o autospecială de stingere.

ADVERTISEMENT

Echipele de intervenţie au stabilit că incendiul se manifesta la nivelul acoperişului a două chilii. Pompierii au localizat focul şi intervin pentru stingerea incendiului”, au transmis reprezentanții ISU Neamț, conform Adevărul.

Mănăstirea Agapia (denumită și Mănăstirea Agapia Nouă pentru diferențiere de Schitul Agapia Veche) este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț. Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri, la o distanță de 3 km de satul Agapia (județul Neamț).

ADVERTISEMENT

Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, având 300-400 maici și aflându-se pe locul doi ca populație după Mănăstirea Văratec.

Mănăstirea a fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce conferă o deosebită valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861.

ADVERTISEMENT

Incendiile, o problemă reală în România

Conform unor statistici oferite de IGSU, România are o problemă reală cu incendiile. În țara noastră au loc aproximativ 19 incendii pe zi, în timp ce în 2019 au murit peste 1000 de oameni din cauza incendiilor, pompierii fiind chemați să intervină la peste 6000 de astfel de incidente.

Principala cauză generatoare de incendii la locuinţe este reprezentată de coşul de fum defect sau necurăţat (33% dintre evenimente), potrivit experților.

ADVERTISEMENT
Tags: