Un incendiu devastator de vegetație a izbucnit, sâmbătă, în județul Maramureș, aici unde șapte case au fost deja cuprinse de flăcări. Situația este alarmantă, având în vedere că trei localități sunt amenințate de incendiul uriaș.
În Maramureș, pompierii se luptă în continuare cu flăcările într-o zonă restrânsă. Conform IGSU, pompierii au reușit pe durata nopții să stingă focarul și să elimine pericolul de propagare și extindere.
”De asemenea, persoanele evacuate preventiv s-au întors la locuinţele lor. Totodată, în urma situaţiei generate de incendiile din judeţul Maramureş, unde şi 6 anexe şi un garaj au fost afectate, precizăm că la acest moment nu se impune ajutor de urgenţă pentru populaţie”, mai arată sursa citată. La operațiune au participat 300 de pompieri asistați de 100 de angajați MAI și MaPN, alături de 2 aeronave Spartan, Salvamont, Ocolul Silvic, Aeroclubul teritorial și un operator privat.
Flăcările au ajuns la șapte clădiri, însă nu au existat răniți. Cu toate acestea 90 de persoane au fost evacuate preventiv, inclusiv de la o pensiune din zonă. MApN a contribuit decisiv la efortul pompierilor, trimițând la fața locului avioane Spartan. Asta, în condițiile în care elicopterele Black Hawk intervin la incendii în Mehedinți.
Noi precizări au fost făcute de șeful DSU, Raed Arafat, cu privire la incendiul devastator din Maramureș. Aceasta a declarat la Digi 24 că este posibil ca focul să nu fie stins astăzi și că este unul dintre cele mai grave incendii izbucnite în 2024.
„Este posibil să fie nevoie de intervenție nu doar astăzi. Să fie nevoie și mâine și poate și poimâine, până considerăm că este lichidat. Ne interesează localizarea incendiului, să nu se mai răspândească.
Din acest motiv am luat utilaje de la primării, să facem delimitarea incendiului, să se oprească. Mai ales că este o zonă împădurită care începe să fie afectată”, a declarat Raed Arafat, conform sursei citate.
Șeful DSU mai spune că în zona respectivă se află și o benzinărie, dar flăcările sunt la distanță deocamdată. S-a luat decizia ca elicopterul MApN să arunce apa pentru a se evita propagarea focului. Tocmai de aceea, 90 de oameni au fost evacuați din locuințele lor.
„Sperăm să nu mai trebuiască să evacuăm, dar o să o facem pentru siguranța oamenilor”, a adăugat Arafat. Cauza incendiului va fi stabilită după ce va fi lichidat.
Focul a cuprins vegetația din apropierea localităților Arieșu de Pădure, Lăpuşel şi Coltău. 90 de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor. Inclusiv turiștii unei pensiuni au fost nevoiți să părăsească unitatea de cazare.
Inițial, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș anunța că la fața locului intervin 70 de pompieri militari. Pentru că situația s-a agravat, reprezentanții ISU au cerut ajutorul pompierilor din județele vecine.
La ora actuală intervin peste 150 de pompieri din județele Maramureș, Cluj, Satu Mare, Sălaj și Bistrița-Năsăud. În sprijin au sosit și salvatorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. De asemenea, salvatorii aflați în zilele libere au fost chemați de acasă pentru a ajuta la stingerea focului.
Autoritățile transmit că, cel mai probabil, numărul pompierilor solicitați la fața locului va fi în creștere, în următoarele ore. Din fericire, nu există victime, însă incendiul a afectat deja șapte case.
„În aceste momente, pompierii salvatori maramureşeni intervin pentru limitarea si localizarea unui incendiu de vegetaţie uscată şi litieră de pădure produs între localităţile Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure.
Conform informaţiilor de la faţa locului, arderea se manifestă violent, cu flacără deschisă şi degajare de fum şi s-a extins la 7 locuinţe fără a fi înregistrate victime”, a informat IGSU.
Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum. În acest context, locuitorii au fost avertizați printr-un mesaj Ro-Alert cu privire la pericolul existent. Totodată, traficul rutier este oprit pe DN1, în zona Lăpuşel.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență transmite că a fost solicitat sprijinul MApN. Vor interveni aeronave pentru a ajuta la stingerea flăcărilor imense.
„Dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în Mehedinţi în scopul limitării incendiilor de vegetaţie din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată măsura de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naţionale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor şi în alte zone”, a transmis IGSU.