Un uriaș incendiu de vegetație a afectat, începând de luni, o suprafață de aproape 150 de hectare din Reșița, în zona cartierului Câlnic. Primăria Reșița a anunțat că locuințele din zonă sunt în pericol și a făcut un apel către populație să nu mai incendieze terenurile.
Un incendiu masiv de vegetație a afectat, în ultimele 24 de ore, aproximativ 150 de hectare de teren în zona cartierului Câlnic din Reșita, a anunțat Primăria, care a avertizat că flăcările pun în pericol locuințele din zona sinistrului.
Zeci de pompieri militari ISU intervin în zona incendiului, inclusiv voluntari aparținând Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Reșița, la care s-au adăugat rangeri de la Ocolul Silvic, cetățeni și voluntari de la Serviciul Profesional pentru Situații de Urgență ARTROM.
„În intervenție au fost folosite 13 autospeciale de stingere și un elicopter al Inspectoratului General de Aviație (IGAV), trimis în sprijin”, informează Primăria Reșița. Pe rețelele de socializare au apărut filmări cu intervenția dramatică a forțelor de ordine.
Primăria a anunțat că, marți, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Reșița, a fost reunit în ședință extraordinară pentru coordonarea intervenției și a pentru a se lua măsurile care se impun pentru controlarea și stingerea incendiului și protejarea oamenilor din zonele afectate.
„Într-un efort deosebit s-au unit astăzi, 03.09.2024, peste 160 de persoane pompieri militari și civili, polițiști, silvicultori, cetățeni, angajați ai administrației publice locale, dar și reprezentanți ai unor operatori economici din municipiul Reșița pentru a localiza și limita incendiile din cartierele Câlnic și Moniom sub coordonarea operațională a ISU Caraș-Severin. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 200 ha (fond forestier, pășuni împădurite, fânețe, etc).
Au fost mobilizate numeroase resurse materiale din dotarea structurilor implicate necesare pentru stingerea incendiului. Intervenția a fost asigurată din aer de un elicopter MAI care a efectuat 21 aruncări, alimentarea cu apă fiind realizată din lacul de acumulare Secu.
Peste noapte, forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița rămân în zona de intervenție pentru supraveghere, patrulare și pentru a acționa la nevoie. Mâine dimineață, va fi efectuată o nouă recunoaștere cu sprijinul elicopterului pentru a fi reevaluată situația”, a transmis ISU Semenic.
ISU Semenic a precizat că și un elicopter specializat în stingerea incendiilor intervine în lupta cu flăcările, zona fiind supravegheată și de drone. „Elicopterul IGAV este dotat cu sistem Bambi Bucket și are o capacitate de 5 tone de apă la o aruncare. Prima alimentare cu apă pentru stingerea incendiului de la Câlnic s-a făcut la ora 14.15 din Lacul Secu. La fața locului mai intervin 13 autospeciale de stingere, patru ofițeri și 53 de militari de la ISU, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Reșița cu un utilaj și 17 lucrători, 16 pădurari de la Ocolul Silvic, 20 de cetățeni și trei voluntari de la Serviciul Profesional pentru Situații de Urgență ARTROM”, a informat purtătorul de cuvânt al inspectoratului, Romulus Bojinescu.
Primăria Reșita a făcut un apel către populație să nu mai dea foc pășunilor și terenurilor, dincolo de riscul pentru viețile și bunurile oamenilor această practică periculoasă fiind și ilegală.
„Primăria Municipiului Reșița face un apel urgent către toți cetățenii să renunțe la practica periculoasă și ilegală de ardere a pășunilor și terenurilor. Această acțiune poate duce la tragedii, cu consecințe devastatoare, atât pentru comunitate cât și pentru mediu”, a transmis Primăria Reșița pe pagina Facebook.