News

Incendiu devastator pe o insulă turistică din Spania. Peste 5000 de oameni au fost evacuați

19.08.2019 | 12:33
Incendiu devastator pe o insula turistica din Spania Peste 5000 de oameni au fost evacuati

Un incendiu devastator a izbucnit sâmbătă într-o zonă turistică aflată pe insula Gran Canaria din Spania. Peste 5.000 de persoane au fost evacuate după ce flăcările puternice au cuprins întregul sector forestier,  mistuind pur și simplu circa 3.400 de hectare.

Incendiu puternic într-o zonă forestieră din Spania. Reacția autorităților

Potrivit informațiilor transmise de autoritățile iberice, incendiul este „extrem de violent”, echipajele de pompieri deplasate la fața locului neputând pentru moment să stingă flăcările. În plus, președintele regiunii Canarelor, Agel Victor Torres susține că focul nu este deocamdată „nici izolat, nici stabilizat, nici sub control”.

Dezastrul nu s-a soldat cu victime, însă forțele de ordine s-au văzut nevoite să evacueze un număr de 5.000 de persoane aflate inclusiv în zone turistice precum Cruz de Tejeda, o zonă montană aflată în centrul insulei Gran Canaria, care se bucură de o uriașă popularitate în întreaga lume, mai ales datorită priveliştilor sale spectaculoase.

Condițiile meteo îngreunează stingerea focului

Un efectiv de peste 600 de pompieri, dar și 14 aeronave au fost mobilizate în cursul zilei de duminică pentru a stinge flăcările care au cuprins mare parte din sectorul forestier. Totodată, incendiul a determinat  închiderea a 20 de drumuri de pe această insulă situată în arhipelagul Insulelor Canare.

Întreaga operațiune continuă să întâmpine, însă, o serie de dificultăți, pe fondul condițiilor meteo nu tocmai prielnice. Vântul puternic și temperaturile ridicate din aceste zile, valul de căldură continuând și luni, pot face ca plasarea focului sub control să dureze mai mult decât ar fi fost normal.

În plus, flăcările au început să afecteze Parcul Natural Tamadaha, o importantă rezervaţie de arbori specifici Insulelor Canare.  Incendiul a izbucnit la câteva zile după ce pompierii au reuşit să stingă un alt incendiu în aceeaşi zonă a arhipelagului Canarelor, care a dus de asemenea la evacuarea a altor câteva sute de persoane aflate în zonă.