News

Incendiu într-un spital Covid din Ucraina! Patru persoane au murit. Asemănare izbitoare cu tragedia de la Matei Balș

04.02.2021 | 12:10
Incendiu intrun spital Covid din Ucraina Patru persoane au murit Asemanare izbitoare cu tragedia de la Matei Bals
ADVERTISEMENT

Un incendiu soldat cu moartea a trei pacienți și un medic de gardă a izbucnit, miercuri seară, în secția de terapie intensivă a unui spital Covid din orașul Zaporîjia, situat în sud-estul Ucrainei.

Potrivit guvernatorului Oleksander Starukh, citat de Reuters, alți opt pacienți au fost evacuați și transferați de urgență la cea mai apropiată unitate medicală. În ceea ce privește cauzele producerii nefericitului incident, acestea vor fi anunțate la capătul anchetei demarate de autorități.

ADVERTISEMENT

Tragedia este similară celei de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, în urma căreia s-au stins din viață 11 pacienți internați cu forme grave ale bolii Covid-19. Ultima victimă, o femeie în vârstă de 84 de ani, s-a stins miercuri dimineață, la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, unde fusese transferată.

Incendiu într-un spital din Ucraina. Trei pacienți și un medic au murit

Într-un mesaj publicat cu puțin timp în urmă pe rețelele de socializare, procurorul general de la Kiev, Irina Benedictov, anunță că printre victime se numără un lucrător medical și trei pacienţi, cu vârste cuprinse între 64 și 91 de ani. Medicul anesteziolog care a decedat avea 26 de ani.

ADVERTISEMENT

Alte două cadre medicale au fost spitalizate cu arsuri sau intoxicaţie cu monoxid de carbon. De asemenea, opt pacienți au fost evacuați în timp util și transportați de urgență la cele mai apropiate unități sanitare.

Incendiul a izbucnit în Secția de Reanimare, unde erau internate persoane cu forme grave ale bolii Covid-19 şi a cuprins o suprafaţă de 20 de metri pătrați.  60 de pompieri și 16 autospeciale au intervenit la fața locului și au reușit să stingă focul după aproximativ o oră.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, cauza ar putea fi un scurtcircuit sau o defecțiune a echipamentelor medicale. Se va cunoaște, însă, cu exactitate în momentul în care investigațiile demarate într-un dosar penal întocmit sub aspectul încălcării securității anti-incendiu va ajunge la final.

Nu putem ignora asemănarea cu tragedia de la Matei Balș, în urma căreia s-au stins din viață 11 pacienți internați cu forme severe ale bolii Covid-19. Ultima dintre victime, o femeie de 84 de ani, transferată la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, s-a stins miercuri, 3 februarie.

ADVERTISEMENT

Și tot atunci, Guvernul a decis să acorde ajutoare de urgenţă în valoare de 5.000 de lei, atât pentru fiecare persoană afectată, cât și cu scopul de a sprijini familiile celor care au murit.

A fost aprobată o hotărâre de guvern din partea Ministerului Muncii, un lucru pe care l-am făcut şi după tragedia de la Piatra Neamţ, prin care se propune acordarea de ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor aparţinătoare victimelor incendiului produs la Institutul de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, soldat, cum ştiţi, cu decesul unor bolnavi şi rănirea altora.

Se propune ca familiile celor afectaţi să beneficieze de un ajutor de urgenţă în valoare de 5.000 de lei pentru fiecare persoană afectată, suma maximă ce poate fi acordată pentru această intervenţie fiind de un milion de lei”, a declarat premierul Florin Cîţu.

ADVERTISEMENT