News

Incendiu la Arhiepiscopia Tomisului. IPS Teodosie nu a întrerupt slujba din catedrală: „Nu se iese de la rugăciune”

Mansarda sediului administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului a ars sâmbătă seara, în timp ce arhiepiscopul Teodosie oficia liturghia în catedrala învecinată.
16.10.2022 | 13:27
Incendiu la Arhiepiscopia Tomisului IPS Teodosie nu a intrerupt slujba din catedrala Nu se iese de la rugaciune
Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Un incendiu a cuprins mansarda sediului administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului, în timp ce IPS Teodosie ținea slujba la Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel. Prelatul a continuat să oficieze liturghia până la sfârșit, scrie HotNews.

Incendiul a izbucnit sâmbătă seara la mansarda din lemn a clădirii, iar vântul a întețit focul, ceea ce a îngreunat intervenția pompierilor. Însă aceștia au reușit să împiedice extinderea focului la etajele inferioare, iar călugării care locuiau în mansardă au reușit să iasă din clădire la timp.

ADVERTISEMENT

A fost nevoie de intervenția a peste 70 de pompieri, unele autospeciale fiind aduse din județele învecinate Tulcea și Ialomița.

Dificil este că acoperişul este din lemn, incendiul se manifestă doar la acoperiş. Nu este pericol de extindere la alte clădiri. Din fericire, nu au fost victime, nu au fost găsite persoane în interior şi nici nu au fost alte persoane care să necesite asistenţă medicală sau transport la spital”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU “Dobrogea”, Răzvan Parconie.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul Teodosie: „Dumnezeu ne-a certat”

Arhiepiscopul Teodosie a oficiat slujba până la capăt, în pofida izbucnirii incendiului.

Eu eram în rugăciune când focul s-a aprins și n-am ieșit de acolo, pentru că nu se iese de la rugăciune. Am făcut și acastistele si moliftele si Dumnezeu ne-a ajutat să nu fie nimeni vătămat.(…) Dumnezeu ne-a dat un semn, ne-a certat, dar morții nu ne-a dat. (…) Suntem toți sănătoși, nu a murit nimeni, nu știm de unde. Se întrebau unii pe alții de unde este. Iată s-a stins. Demisolul, parterul, unde avem cele mai multe ale noastre, unde avem arhivele sunt intacte. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne ajute”, a spus prelatul.

El a precizat că edificul este asigurat, însă a făcut un apel la enoriașii din Constanța să-i ajute pe călugării care locuiau la mansardă. „Au rămas cu ce este pe ei”, a spus Teodosie.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, nu se știe cu exactitate cauza izbucnirii incendiului, pompierii bănuind că focul ar fi pornit de la o lumânare lăsată nesupravegheată.

În principiu, la etajul mansardat nu existau mari bunuri. Clădirea este de patrimoniu, acolo existau mai multe bunuri personale ale preoţilor, călugărilor şi nu putem vorbi de mari bunuri administrative, dar sigur se va face o evaluare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu.

ADVERTISEMENT
Tags: