News

Incendiu la Mănăstirea Rămeț din Alba! Acoperișul arde de ore bune

05.07.2019 | 20:44
Incendiu la Manastirea Ramet din Alba Acoperisul arde de ore bune

Incendiu la Mănăstirea Rămeț din Alba! Nenorocirea a lovit Mănăstirea Râmeţ, unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale ortodoxe din Transilvania, după ce acoperișul lăcașului de cult s-a aprins! Flăcările s-au întins rapid, iar acoperișul clădirii arde deja de ore bune, deși la fața locului au sosit mai multe echipaje de pompieri!

Incendiu la Mănăstirea Rămeț din Alba

Focul a cuprins aproape o mie de metri pătraţi de acoperiş, iar cea mai afectată este zona care adăposteşte chiliile călugărilor. Chiar călugării sunt cei care au anunțat teribilul incendiu la 112! 66 de pompieri militari intervin la stingerea incendiului de la Mănăstirea Râmeț, chiar în acest moment. Incendiul se manifesta la nivelul acoperisului care adăpostește mai multe chilii, pe o suprafață de aproximativ 800-1000 metrii pătrați, potrivit a1.ro.

Intervenția pompierilor este îngreunată de materialele aflate în compoziția acoperișului care emit o radiație termică foarte puternică. La acest moment, militarii acționează pentru decopertarea acoperișului și lichidarea focarelor de incendiu.

Incendiu la Mănăstirea Răneț din Alba
Incendiu la Mănăstirea Rămeț din Alba. Sursa foto: libertatea.ro

Incendiul a cuprins acoperișul lăcașului de cult

Sunt pompieri din Alba și Cluj acolo cu cinci masini, două autoscări, container multirisc. Din fericire, nu au fost semnalate victime omenești. Pompierii încă nu știu care a fost motivul pentru care acoperișul mănăstirii s-a aprins, însă o anchetă amănunțită va fi deschisă de oamenii legii.

Primii călugări s-au stabilit la Rîmeţ la începutul secolului al XIII-lea, ridicând pentru început o biserică de lemn. Un secol mai târziu este construită o biserică de piatră, a cărei arhitectură aminteşte de cele din Ţara Haţegului şi Zarandului din secolele XIII-XIV, conform Agerpres. O inscripţie slavonă din 2 iulie 1377, consemnată pe un al treilea strat de pictură al cărui substrat este peretele de piatră, aminteşte de Sfântul Ghelasie, arhiepiscop al locului, iar o consemnare în litere de piatră aflată deasupra uşii aminteşte despre cea „dintâi zugrăvire a bisericii”, la 1487.

Tags: