News

Incendiu la Spitalul de copii „Sf. Maria” din Iaşi. Florin Cîțu: „Am evitat o tragedie”

Incendiu la Spitalul de copii „Sf. Maria” din Iaşi. Planul roșu de intervenție a fost activat. Premierul Florin Cîțu a precizat că a fost evitată o tragedie.
22.06.2021 | 22:29
Incendiu la Spitalul de copii Sf Maria din Iasi Florin Citu Am evitat o tragedie
ADVERTISEMENT
22-06-2021
19:29

Premierul Florin Cîțu: „Am evitat o tragedie”

 

Șeful Guvernului a vorbit despre incendiul produs la spitalul de copii din Iași. Acesta a precizat că a fost evitată o tragedie: „este foarte bine. Nu avem victime, în primul rând. Incendiul a avut loc într-o zonă care urma să fie realibitată în toamnă. Au fost evacuate persoane doar preventiv, fumul nu a ajuns la nicio persoană.”

„Nu ştim de la ce a pornit, se pare că este totuşi de la o instalaţie electrică. Era un cabinet medical. Eu înţeleg că este un cabinet medical, nu este un salon. Era o zonă tampon,” a adăugat.

După tragedia de la Piatra Neamț au fost luate o serie de măsuri care să evite astfel de tragedii. Prim-ministrul a explicat că trebuie să se verifice dacă acestea sunt implementate.

„Trebuie să vedem dacă acel plan de măsuri este implementat sau nu. Ministerul Sănătăţii poate să prezinte public unde este cu implementarea acelor măsuri din acel plan. Ele trebuie să fie aplicate acele măsuri, planul există încă din iarnă,” a mai explicat acesta.

Incendiul a izbucnit marți seară la secția ATI a Spitalului de copii „Sf. Maria” din Iaşi. Cel puțin o încăpere de la etajul 2 al unității sanitare a fost cuprinsă de flăcări.

31 de persoane au fost evacuate, printre care copii, părinți și cadre medicale. Între timp, pompierii au reușit să lichideze focul.

ADVERTISEMENT

Incendiu la Spitalul de copii „Sf. Maria” din Iaşi. A fost activat planul roșu de intervenție

„Pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Iași, Georgică Onofreiasa.

La fata locului salvatorii au intervenit cu șase mașini de stingere, o autospecială de descarcărare, două autospeciale de transport victime multiple, o autoscara si o cisternă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trei ambulanțe SMURD și o unitate de terapie intensivă mobilă au fost trimise la fața locului. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.

Flăcările au fost stinse în jurul orei 19:37. Din primele informații, acestea au cuprins un salon de 15 metri pătrați și ar fi afectat și etajul superior, însă secția respectivă era goală.

ADVERTISEMENT

Încăperea a fost făcută scrum. Până în acest moment nu se știe cu exactitate de la ce a pornit incendiul.

Ministerul Sănătății, explicații cu privire la incendiul de la spitalul de copii

„Din ultimele informaţii transmise Ministerului Sănătăţii în total au fost evacuate 30 de persoane astfel: 12 copii, 11 cadre medicale, 7 aparţinători. Nicio persoană nu a fost afectată de incendiu. Pacienţii au fost relocaţi în incinta spitalului”, a transmis Ministerul Sănătății. Ulterior, reprezentanții ISU au precizat că numărul pacienților evacuați este 31.

ADVERTISEMENT

Diana Cimpoeşu, şef SMURD Iaşi, a precizat că alarma s-a dat la ora 18:54. Pompierilor le-a luat doar șase minute să ajungă la fața locului.

Totuși, pentru a lichida incendiul, salvatorii au avut nevoie de mai bine de 35 de minute. Pacienții evacuați au fost relocați în alte secții ale spitalului. Printre persoanele evacuate a fost și un copil intubat, care prezenta o malformație digestivă gravă.

Și polițiștii s-au deplasa la fața locului: „în urma sesizării, polițiștii ieșeni s-au deplasat la fața locului în vederea stabilirii situației de fapt. La fața locului a fost trimis și un echipaj al Biroului Rutier Iași pentru dirijarea traficului rutier în zonă”, a precizat Poliția Iași.

ADVERTISEMENT
Tags: