News

Incendiu la spitalul suport Covid-19 Movila din Ploiești: 2 morți, 15 evacuați. Tragedia ar fi pornit de la un scurtcircuit. Update

Incendiu la spitalul suport Covid Movila din Ploiești. Doi bolnavi au murit carbonizaţi, iar o infirmieră a ajuns la spital cu arsuri. Concluzia pompierilor despre cauza producerii tragediei ar fi un scurtcircuit.
11.11.2021 | 15:29
Incendiu la spitalul suport Covid19 Movila din Ploiesti 2 morti 15 evacuati Tragedia ar fi pornit de la un scurtcircuit Update
ADVERTISEMENT
11-11-2021
13:35

O echipă INSEMEX s-a deplasat la locul incendiului

Specialiști din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani s-au deplasat către Spitalul Judeţean de Urgenţă unde a avut loc incendiul pentru a lua parte la cercetări.

”Am trimis o echipă formată din cinci specialişti”, a spus directorul executiv al INSEMEX Petroşani, Artur Găman, pentru Agerpres.

11-11-2021
13:29

Incendiul ar fi izbucnit de la un scurtcircuit

Noi detalii ies la iveală după incendiul de la spitalul suport Covid-19 Movila din Ploiești, soldat cu 2 morți. Managerul unității medicale a oferit detalii despre posibila cauză a tragediei, luată în calcul de pompierii care au intervenit la fața locului. Totul ar fi izbucnit în urma unui scurtcircuit, declanșat după ce un pat a atins o priză.

”Dânşii (pompierii – n.r.)opinează, fără să aibă o părere definitivă – asta mi-a spus domnul colonel Ioniţă pe care îl puteţi întreba – că se pare că, mişcându-se un pat s-a atins o priză din perete şi probabil acolo s-a produs un scurtcircuit”, a declarat Bogdan Nica, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, într-o conferinţă de presă, joi după-amiază.

Secția unde a avut loc incediul nu avea nici ventilație, a mai confirmat managerul.

”Eu, din luna iulie încerc să găsesc o firmă autorizată care să poată să facă chestia asta, nu am dus lipsă de bani, dar nu am găsit o firmă care să monteze în geamuri de termopan un ventilator care să tragă, un ventilator care să împingă şi care să fie omologate instalaţia, că aşa punea, o sută de ventilatoare.

Dacă întrebaţi un specialist în incendii, o să vă spună că plaja la care poate detona o atmosferă încărcată de oxigen e foarte largă, undeva din ce am înţeles şi eu între 23 şi 28% oxigen în aer. Şi nimeni nu îţi spune de la ce. Există şi ipoteza unei combustii spontane sau electricităţii statice de pe costume. Există această ipoteză”, a mai spus managerul.

Acesta a mai punctat faptul că instalaţia electrică a fost verificată anul trecut, în vară, de către o firmă specializată. Mai mult, el ar fi trimis săptămânal, angajaţilor instrucţiuni despre cum să se protejeze în cazul unui incendiu.

De altfel, este de părere că infirmiera din salon ar trebui să dea o declaraţie şi să explice ce s-a întâmplat. A mai oferit detalii și despre situaţia cadrului medical afectat de incendiu: are arsuri pe 30-40 la sută din suprafaţa corporală, dar este în afara oricărui pericol.

11-11-2021
09:42

Infirmiera de la Spitalul Movila are arsuri pe 20% din corp. Ea ar fi încercat să îi salveze pe pacienți

Femeia, care lucrează de 20 de ani în instituția medicală, potrivit spuselor fiicei sale, a suferit arsuri pe 20% din suprafața corpului.

Informația a fost transmisă de Ministerul Sănătății, după ce, inițial, s-a spus că aceasta suferise arsuri pe 40% din corp.

De asemenea, femeia de 53 de ani a solicitat să nu mai fie transmise public informații despre starea sa de sănătate.

„Cadrul medical care a fost transferat în această dimineaţă la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti se află, în prezent, în evaluare medicală, are arsuri pe o suprafaţă de aproximativ 20% din suprafaţa corporală şi a solicitat să nu fie transmise public alte informaţii despre starea sa de sănătate”, a transmis Ministerul Sănătății.

Infirmiera a suferit arsuri după ce ar fi intervenit pentru a-i ajuta pe bolnavii aflați în salonul care a luat foc. 

„Din informaţiile noastre, infirmiera care are şi arsuri şi a fost transferată la Spitalul Floreasca a încercat să intervină în momentul în care s-a aprins focul şi combinezonul i-a luat foc.

Colegii au stins focul, dar a suferit arsuri”, a spus ministrul sănătății.

11-11-2021
08:32

Contradicții ale managerului: are sau nu spitalul autorizație? ISU a dat mai multe amenzi în trecut

Managerul spitalului a făcut niște afirmații contradictorii cu privire la autorizația de incendiu a unității medicale. Acesta a spus, inițial, că există una provizorie, apoi că ea nu a fost încă obținută și că au fost depuse documentele pentru ea.

Conform Ministerului Sănătății, spitalul nu are autorizație la incendiu. Totodată, conform sursei, spitalul a primit mai multe amenzi anul trecut.

Iată ce a transmis Ministerul Sănătății:

„În anul 2020, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 65 000 lei, din care pentru Sectia de Boli Infecțioase – laborator analize medicale a fost aplicată o amendă de 3000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale.

În cadrul controlului efectuat în luna august 2021 de către inspectorii sanitari, unitatea sanitară ploieșteană a fost amendată cu suma de 20.800 lei pentru deficiențe legate de procesul de dezinfecție și de aplicarea protocoalelor privind dezinfecția și curățenia. La secția exterioară nu au existat deficiențe constatate în acest an.

Menționăm că, în conformitate cu ultimele informații primite de la reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, unitatea sanitară nu are autorizație la incendiu”, a transmis Ministerul Sănătății, joi dimineață.

11-11-2021
08:10

Dosar penal după incendiu

A fost deschis doar penal după izbucnirea incendiului de la acest spital din Ploiești, pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Urmează să fie stabiliți vinovații.

 

11-11-2021
08:00

Reacția premierului după tragedia de la Ploiești

Florin Cîțu a transmis un mesaj după ce a avut loc incendiu de la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești. Aceasta a transmis că a început o anchetă pentru a se afla cauzele acestei tragedii.

„Din păcate, astăzi a avut loc un incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești, la o secție suport Covid-19. Doi pacienți au murit, iar o infirmieră a suferit arsuri.

Transmit condoleanțe familiilor celor doi pacienți. Infirmiera este transferată la Spitalul Floreasca, unde va fi tratată. A fost activat planul roșu, am fost în permanentă legătură cu secretarul de stat Raed Arafat și cu ministrul sănătății, Cseke Attila, pentru a mă asigura că avem locuri pentru pacienți, 15 dintre ei au fost transferați. Vom vedea care este cauza incendiului, o anchetă a început.

Astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete! Am cerut de fiecare dată ca spitalele să fie pregătite pentru valul 4, să existe avizele necesare, instalațiile de oxigen să fie controlate.

Ne confruntăm cu o suprasolicitare a sistemului medical din cauza valului 4 și toți cei implicați trebuie să se asigure că sunt luate toate măsurile pentru siguranța pacienților! Și repet: singura soluție prin care putem lua presiunea de pe spitale este să ne vaccinăm în continuare”, a transmis premierul.

11-11-2021
06:37
11-11-2021
05:51

Managerul spitalului, declarații despre tragedie. De la ce ar fi pornit incendiul

Managerul spitalului spune că autorizația la incendiu era doar una parțială, iar ea este așteptată de două luni.

”Nu aveam autorizație de incendiu, aveam dosarul depus și eram în curs de obținere (…) Nu s-au găsit nereguli la ultimele controale (…).

Așteptăm autorizația de incendiu de aproximativ 2 luni pentru că s-au efectuat modificări la instalația de oxigen, dar autorizația la incendiu nu te ferește de incendiu, îți spune doar că în acel moment ești în regulă.

Un incendiu poate izbucni oricând din cauza suprasolicitării pe care o avem în spitale. 

Tratamentul acestor bolnavi, cei doi care erau acolo, necesitau o cantitate mare de oxigen. Din păcate, aceste instalații pot conduce la combustii spontane.”, a spus Bodgan Nica, la Digi24.

De asemenea, el a vorbit și despre posibilele cauze ale incendiului.

„Probabil a fost o defecțiune la un aparat, bolnavul a mișcat patul și s-a produs o scânteie. Cantitate mare de oxigen, e un risc asumat, orice mică scânteie poate aprinde oxigenul.

În timp ce încerca să îi repună masca bolnavului, s-a mișcat patul, a apărut o flamă, a stins costumul, colega a venit cu un extinctor. Atunci a luat foc, asta mi-au spus colegii mei”, a precizat acesta, conform Antena 3.

Declarațiile ministrului sănătății 

Cseke Attila a explicat că, deocamdată, nu există informații despre eventuale probleme cu oxigenul. El a explicat că ancheta oficială va stabli cauzele acestei tragedii.

”Evenimentul nedorit a avut loc după ora 4, s-a activat plan roșu de intervenție, inclusiv din Prahova.

Focul a fost stins foarte repede, dar din păcate două persoane au decedat, urmează evident ca o anchetă care va fi și de altă natură să stabilească motivele și cauzele. 15 pacienți au fost transmiși la SJ Ploiești pentru a fi evaluați.

Infirmiera care era în salon respectiv este transferată la Floreasca având arsuri. Vedem după evaluare, evident va fi internată și tratată la Ploiești.

Nu există informații cu privire la probleme legate de oxigen, ancheta penală va stabili ca în celelalte cazuri”, a transmis Cseke Attila la Digi24.

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de joi la Incendiu la Spitalul Judeţean Ploieşti. Doi oameni au murit, iar o infirmieră care se afla în salon a suferit arsuri pe mai puțin de jumătate din suprafața corpului.

Despre aceasta, Raed Arafat preciza că se afla în salon în momentul când a izbucnit incendiul, iar ea a fost transferată la București.

ADVERTISEMENT

Bolnavii decedaţi în urma incendiului sunt doi bărbaţi  de 74 şi 75 de ani. Deși inițial s-a spus că femeia avea arsuri mai grave, acestea au fost ulterior evaluate la 15-20% din suprafața corpului.

„Era o infirmieră în salon când a început incendiul. Din păcate, femeia respectivă este cu arsuri de 40%. Urmează să fie mutată la Bucureşti, la spitalul Floreasca.

ADVERTISEMENT

Din păcate, avem două decese. Echipele de intervenție au ajuns în zece minute, incendiul a fost lichidat în trei minute”, a declarat Raed Arafat.


Sursa video: bihon.ro

Declarațiile venite de la Ministerul Sănătății după tragedie

În total, în secție erau 20 de pacienți internați. Două dintre ele și-au pierdut viața, iar 16 persoane au fost transferate la Spitalul Judeţean Ploieşti.

ADVERTISEMENT

 ”Din primele informaţii în această secţie se aflau internaţi 20 de pacienţi.  Sunt 2 victime şi 16 persoane care sunt evacuate şi transferate către Spitalul Judeţean Ploieşti (15 pacienţi şi un cadru medical) .

Este şi o victimă care este transferată la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi care are arsuri pe o suprafaţă de sub 50% din suprafaţa corporală, conform primelor evaluări.

ADVERTISEMENT

Ceilalţi pacienţi sunt stabili şi vor fi evaluaţi în UPU a Spitalului Judeţean Ploieşti.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila ţine legatura cu Raed Arafat, şeful DSU”, a transmis Ministerul Sănătății.

Reacția managerului spitalului

Managerul spitalului a declarat că această secție era nouă, iar instalația electrică era nouă, la fel și rampele de oxigen. Totodată, el a vorbit și despre posibilele cauze ale incendiului.

Printre ipotezele acestuia se află și faptul că un bolnav și-a smuls masca de oxigen, lucru care a dus la acest incendiu din spital.

 ”Secţia era nouă – este secţia renovată, de pediatrie –  instalaţia electrică nouă şi verificată, iar rampele de oxigen sunt montate anul trecut, înainte de valul trei.

Personalul instruit, ca dovadă a intervenit imediat dar, într-o fracţiune de secundă, Dumnezeu ştie… s-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen. Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare.

Dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Dar asta o să o determine specialiştii, cauza incendiului”, a declarat managerul SJU Ploieşti, Bogdan Nica.

ADVERTISEMENT
Tags: