News

Incendiu la un atelier de prelucrare a lemnului din Harghita. Peste 80 de pompieri au intervenit

Un atelier de prelucrare a lemnului din Harghita a fost cuprins de un incendiu puternic, vineri după-amiază. Zeci de pompieri s-au deplasat în zonă pentru a stinge flăcările.
12.11.2021 | 15:39
Incendiu la un atelier de prelucrare a lemnului din Harghita Peste 80 de pompieri au intervenit
ADVERTISEMENT

Incendiul a izbucnit, mai exact, în jurul prânzului, în localitatea Brădești, din județul Harghita. Peste 80 de pompieri  s-au deplasat de urgență în zonă, din cauză că a existat pericol de extindere a flăcărilor și la alte ateliere din zonă.

Reprezentanții ISU Harghita informează că pompierii sunt militari și civili din cadrul: Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc și SVSU Brădești, Dealu, Mugeni, Satu Mare, Vlăhița, Zetea.

ADVERTISEMENT

Incendiul nu a produs victime

Echipajele de salvare au intervenit cu cu 14 autospeciale de stingere și în continuare se fac eforturi pentru  lichidarea incendiului. Până acum, incendiul a afectat o suprafață de aproximativ 500 mp a atelierului de prelucrare a lemnului.

Incendiu atelier Harghita
O mare parte din suprafata atelierului a ars. Sursa foto: Ziar Harghita

 

Din informațiile comunicate până acum de ISU Harghita nu s-au înregistrat victime și nu se cunoaște, deocamdată, cauza producerii incendiului. Totodată, misiunea salvatorilor este una destul de dificilă din cauză multor materiale combustibile și lipsa resurselor de apă.

ADVERTISEMENT

”S-a reușit limitarea propagării flăcărilor la alte două ateliere din imediata apropiere. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Intervenția este îngreunată din cauza cantității mari de materiale combustibile și a lipsei surselor de apă, alimentarea autospecialelor de intervenţie realizându-se în navetă, de la hidranții cei mai apropiați.”, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, potrivit presei locale Ziar de Harghita.

ADVERTISEMENT
Atelier de prelucrare a lemnului, cuprins de flăcări
Pompierii se luptă cu flăcările incendiului. Sursa foto: Ziar Harghita

 

Un alt incendiu major  din țară

Incendiul de față a izbucnit la o zi după un altul din Ploiești. Joi, secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Ploiești, a fost cuprinsă de flăcări.

Doi bolnavi Covid au decedat, iar o infirmieră a fost grav rănită. Alte 20 de persoane au fost evacuate. Conform managerului unității medicale, un scurtcircuit ar fi declanșat tragedia.

ADVERTISEMENT

”Asistenta a ieşit ca să aducă ceva, un încărcător şi un alt pulsoximetru, moment în care infirmiera a tras patul, pentru a face loc spre priză.

În acel moment era singură acolo şi probabil că atunci s-a întâmplat, într-o fracţiune de secundă”, a spus presei Lucia Ramona Vasile, medic șef secția de infecțioase SJU Ploiești.

Potrivit managerului, locația nu dispunea de ventilație, cu toate că el a făcut eforturi să o obțină de la autorități.

”Dânşii (pompierii – n.r.)opinează, fără să aibă o părere definitivă – asta mi-a spus domnul colonel Ioniţă pe care îl puteţi întreba – că se pare că, mişcându-se un pat s-a atins o priză din perete şi probabil acolo s-a produs un scurtcircuit.

Eu, din luna iulie încerc să găsesc o firmă autorizată care să poată să facă chestia asta, nu am dus lipsă de bani, dar nu am găsit o firmă care să monteze în geamuri de termopan un ventilator care să tragă, un ventilator care să împingă şi care să fie omologate instalaţia, că aşa punea, o sută de ventilatoare.

Dacă întrebaţi un specialist în incendii, o să vă spună că plaja la care poate detona o atmosferă încărcată de oxigen e foarte largă, undeva din ce am înţeles şi eu între 23 şi 28% oxigen în aer. Şi nimeni nu îţi spune de la ce. Există şi ipoteza unei combustii spontane sau electricităţii statice de pe costume. Există această ipoteză”, a declarat și managerul spitalului Bogdan Nica.

ADVERTISEMENT
Tags: