News

Incendiu puternic în București, Sectorul 1. Clotilde Armand denunţă corupţia din primărie. A fost deschis dosar penal. Update

Reprezentanții ISU București au transmis marți seara că mai multe autospeciale intervin în Sectorul 1, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la ultimul etaj al unui bloc.
12.10.2022 | 16:11
Incendiu puternic in Bucuresti Sectorul 1 Clotilde Armand denunta coruptia din primarie A fost deschis dosar penal Update
ADVERTISEMENT
12-10-2022
13:13

Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a denunţat corupţia din departamentele de urbanism

La aproape 24 de ore de la incendiul de pe Şoseaua Nordului, poliţiştii au anunțat că au deschis dosar penal pentru distrugere din culpă. În acest context, primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a precizat că va sesiza Parchetul din cauza corupției existente la nivelul departamentelor de urbanism.

În urma verificărilor efectuate, la data de 12 octombrie 2022, poliţiştii Secţiei 2 au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1”, au transmis reprezentanții Poliţiei Capitalei.

Aşa cum am bănuit, am verificat documentaţiile de urbanism emise în cazul construcţiei fostului hotel Persepolis, transformat în prezent în bloc de locuinţe, din Cartierul Francez, a căruit mansardă a fost cuprinsă aseară de flăcări.

Am constatat o serie de ilegalităţi în aceste acte oficiale şi arată, încă o dată, sistemul corupt care a guvernat Primăria Sectorului 1 în timpul fostelor administraţii. În acest caz, voi sesiza Parchetul pentru ca toţi care au permis intrarea în legalitate a acestei construcţii şi au încălcat norme esenţiale ale legislaţiei de urbanism”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Ea a susținut că la 7 iunie 2012, Poliţia Locală Sector 1 constata că Persepolis Development ridicase două etaje ale imobilului fără autorizaţie de construcţie.

Regimul de înălțime  prevăzut de PUG pentru această zonă unde este amplasat imobilul era de maxim P+2. Poliția Locală Sector 1  a cerut judecătorilor  să oblige firma să desființeze construcțiile realizate nelegal.

• 26 iunie 2013: Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea și a obligat societatea să demoleze construcțiile efectuate fără autorizație de construire. Cu recurs.

• 28 septembrie 2017- Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a eliberat Certificatul de Urbanism 1650/142/M/31748 pentru obținere a autorizației de construire pentru intrarea în legalitate.

• 1 februarie 2019: Tribunalul București a respins recursul și a menținut decizia de demolare. Cu apel.

• 23 octombrie 2019: Fostul viceprimar al Sectorului 1, Daniela Popa, a semnat autorizația de construire  528/31/V/16739  pentru intrarea în legalitate pentru imobil cu S+P+4E+M (5r).

• 8 noiembrie 2019, ora 08.00: Persepolis Development a început execuția lucrărilor.

• 9 noiembrie 2019, ora 10.00: Persepolis Development a încheiat execuția lucrărilor.

• 20 septembrie 2020: Curtea de Apel București a schimbat total sentința și a respins cererea de demolare, după ce a constatat că tot ce s-a construit nelegal a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 prin emiterea autorizației de construire.

Disprețul față de lege ar fi putut ucide și în acest caz! Din fericire nu au fost victime, dar vorbim despre un caz tipic de abuz în serviciu care ne arată o dată în plus cum acționează o administrație care a fost mână în mînă cu dezvoltatorii imobiliari. Acest caz mai relevă ceva: că am avut dreptate atunci când, la începutul mandatului, am făcut o amplă reorganizare a primăriei, mai ales din punct de vedere al resursei umane. Fostul arhitect șef înlocuit din funcție de mine, fostul primar, fosta viceprimăriță PSD au semnat aceste acte și vor răspunde în fața justiției pentru ceea ce au făcut.

Nu se poate construi o administrație performantă și nu se poate face un act administrativ în interesul comunității cu un sistem nereformat și cu oameni care slujesc alte interese și care sunt parte sau complici a unui sistem mafiot.

PS:  Despre hidranții care nu au funcționat ieri, vă spun că la dosar există și un aviz de securitate la incendiu, emis pe 9 septembrie 2019, care avizează documentația tehnică elaborată pentru construcția/amenajarea/ instalația aferentă construcției (S+P+4E+M). Expertul care a întocmit documentația a arătat că există hidranți exteriori în vecinătate și că există un risc mic de incendiu”, a notat Clotilde Armand pe Facebook.

12-10-2022
07:23

20 de autospeciale au fost solicitate pentru stingerea incendiului

După ce au stins incendiul izbucnit într-un bloc situat pe șoseaua Nordului, pompierii Inspectoratului Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF) au transmis că au opt apartamente au fost afectate.

Flăcările au cuprins locuințele de tip duplex aflate la etajul 5. Din fericire nu au fost înregistrate victime. Totuși, suprafața afectată de incendiu a fost de aproximativ 1.100 de metri pătraţi.

Inițial, la fața locului au ajuns opt autospeciale, dar la finalul misiunii au fost numărate 20, patru autoscări, o autospecială pentru descarcerare şi una SMURD.

11-10-2022
17:48

Ce spune Clotilde Armand despre incendiu

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că nu sunt victime, însă că intervenţia pompierilor este îngreunată de faptil că hidranţii nu funcţionează şi că străzile sunt înguste. Ea a precizat şi că se vor face verificări pentru a se stabili cum s-a dat autorizaţie de construcţie în acest caz.

“Am ajuns la locul incendiului din Soșeaua Nordului nr. 96. Persoanele care sunt afectate sunt rugate să sune la numărul Poliției Locale Sector 1- 021.9540 iar Primăria Sectorului 1 le va asigura cazarea și hrana până când se vor putea întoarce la locuințele lor.

Hidranții nu funcționează iar mașinile de pompieri nu pot fi alimentate cu apă. Am transmis operatorului de salubritate să alimenteze cu autospecialele lor mașinile pompierilor. Străzile sunt înguste, imobilele sunt înghesuite, exemplu clasic de încălcare a legii urbanismului. Victimele suntem noi, cetățenii. Cei care au emis autorizațiile de construcție în acest caz trebuie să plătească pentru toate aceste nereguli. Vom face verificări cine a emis aceste autorizații și vom informa opinia publică.

Echipajele Poliției Locale au ajuns la incendiu imediat ce au fost sesizate, au fluidizat circulația și au asigurat suport pompierilor.

În acest moment, echipejele Poliției Locale Sector 1 acționează în afara perimetrului deoarece la fața loculului sunt foarte multe echipaje IGSU -Pompieri /SMURD și ale Polișiei Române. Lucrătorii din cadrul IGSU ne-au comunicat faptul că nu sunt victime”, a scris Clotilde Armand.

11-10-2022
17:27

Acuzații pentru dezvoltatorul imobiliar și autoritățile locale

Când au construit, nu au respectat nicio regulă. Nici accesul, nici structura, nimic. Nepotul meu a anunțat la primărie.

A fost la procuror. Sunt șapte dosare. Hidranții nu au funcționat de la început. Îmi este teamă că poate fi afectat și apartamentul nepotului meu.

El a cumpărat cu 380.000 un apartament de 140 de m2, în 2008”, a declarat un cetățean străin pentru Antena 3 CNN.

Pentru stingerea acestui incendiu, inițial au ajuns la fața locului opt autospeciale și trei autoscări. Ulterior, din cauza dificultăților întâlnite de pompieri la fața locului, au mai fost solicitate autospeciale suplimentare.

Incendiu puternic în nordul Bucureștiului

Conform primelor informații, incendiul a izbucnit la ultimul etaj al unui fost hotel care a fost transformat în bloc. Din cauza mașinilor parcate pe căile de acces înguste, intervenția a fost îngreunată.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nici hidranții din zonă nu i-au ajutat pe pompieri. Se pare că nu exista apă în aceștia. Potrivit dcnews.ro, pentru ca pompierii să poată interveni, a fost demontată terasa unui restaurant din zonă.

Pe fondul fumului degajat în urma acestui incendiu, locuitorii din zonă au transmis că s-a modificat și calitatea aerului din zonă. Jurnalistul Victor Ciutacu a declarat că în prim-plan este fostul Club/Hotel Persepolis, Corp C, transformat în bloc de locuințe de un om de afaceri Iranian.

ADVERTISEMENT

Imobilul se află în apropierea zonei în care locuiește manelistul Florin Salam. ”Incendiul se manifestă la acoperișul unui apartament de tip penthouse. Suprafața afectată, aproximativ 80 m2. Până în acest moment nu sunt persoane rănite.

Există pericol de propagare

Este o ardere foarte intensă. Este posibil să fie solicitate mai multe resurse, conform deciziei comandantului intervenției. Există pericol de propagare.

ADVERTISEMENT

În acest bloc au fost luate măsuri și pentru evacuarea persoanelor de la parter către partea superioară. Pot fi luate măsuri și pentru evacuarea locatarilor din blocul vecin.

Date despre proprietar nu avem. Au fost mai multe apeluri succesive la 112 care semnalau izbucnirea acestui incendiu. Normele de securitate sunt diferite pentru un hotel”, a declarat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București.

ADVERTISEMENT

Conform ultimelor informații, la fața locului intervin 11 autospeciale. Suprafața afectată a crescut de la 80 m2 la 600 m2. Mai trebuie spus c pompierii au oprit alimentare cu energie electrică și gaze a blocului. Știre în curs de actualizare. Revenim curând cu informații suplimentare.

ADVERTISEMENT