Un incendiu s-a produs sâmbătă în interiorul fabricii Moldomobila din municipiul Iaşi. Focul ar fi pornit de la scântei provenite de la un dispozitiv de tăiere căzute pe materiale combustibile.
După mai bine de două ore, pompierii ieșeni au stins incendiul care a cuprins deșeuri lemnoase, lacuri și solvenți în interiorul fabricii Moldomobila din municipiul Iaşi.
Au ars aproximativ 50 de metri pătrați din acoperișul tip terasă cu învelitoarea bitumoasă. Clădirea în suprafață de aproximativ 70.000 de metri pătrați a fost salvată.
Potrivit primelor informații, cauza probabilă de producere a incendiului au fost scânteile mecanice produse de dispozitivul de tăiere, căzute pe elementele combustibile din imediata apropiere. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași va întocmi un raport în acest sens.
”La sosirea echipajelor la locul intervenţiei, incendiul se manifesta cu flacără şi degajari de fum în interiorul halei pe o suprafaţă de aproximativ 300 mp.
În urma incendiului au ars aproximativ 50 mp din acoperişul tip terasă cu învelitoarea bitumoasă şi diverse deşeuri, lacuri şi solvenţi. A fost salvată clădirea în suprafaţă de aproximativ 70.000 mp”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași.
Pompierii au intervenit cu cu șase autospeciale de stingere, două autoplatforme pentru salvări de la înălțime, o ambulanță de prim ajutor calificat și o autospecială pentru transportul persoanelor.
”Incendiu produs la deşeuri lemnoase în interiorul fabricii Moldomobila din municipiul Iasi, str Bucium.
La locul solicitării acţionează şase autospeciale de stingere, două autoplatformă pentru salvări de la înălţime, o ambulanţă de prim ajutor calificat, o autospecială pentru transportul persoanelor”, a mai transmis, sâmbătă, ISU Iaşi.
Moldomobila a fost unul dintre producătorii emblematici de mobilă ai României, fiind numele primit după revoluție de Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului IPROFIL, înființată în anul 1960. Aici se fabrica mobilă de lux din lemn masiv pentru export dar și mobilă de PAL de larg consum. În anul 1963 s-a mai înființat o secție la Pașcani.
În 1991, după privatizare, a primit numele de SC Moldomobila SA. În 2011 fabrica a intrat în incapacitate de plată și s-a hotărât reducerea numărului de angajați de la 3.000 de salariați la 200. La acea vreme fabrica era evaluată la 20 milioane euro și avea o suprafață de 12,8 hectare de teren.
În anul 2015 Moldomobila a intrat în faliment și din 2016 se încearcă valorificarea terenului pe care se află halele fabricii.
Adresa – str. Bucium Nr. 34. Brandul Moldomobila a fost preluat de Moldomobila Nova SRL, înființată în ianuarie 2016.