News

Incendiu puternic la o hală din Brazi. Octavian Berceanu: “Ar putea aduce daune substanțiale de mediu” Video. Update

Un incendiu puternic a avut loc la o societate de incinerare a deșeurilor periculoase din Prahova.
02.06.2021 | 15:00
Incendiu puternic la o hala din Brazi Octavian Berceanu Ar putea aduce daune substantiale de mediu Video Update
ADVERTISEMENT
02-06-2021
12:25

Ce impact ar putea avea incendiul asupra mediului

În incendiul de la Brazi au ars peste 500 de tone de deșeuri periculoase și nepericuloase. Printre acestea se numără uleiuri, vopseluri, tonere sau medicamente expirate. Incineratorul urma să fie redeschis în următoarea perioadă.

“Acest incendiu ar putea aduce daune substanțiale de mediu, avem stații care monitorizează. Vrem să începem o anchetă să vedem ce deșeuri au ars în interior. Au fost deșeuri periculoase și nepericuloase. Când spun periculoase mă refer la vopseluri, tonere, uleiuri nepericuloase, diferite deșeuri din zona spitalicească, medicamente expirate și alte deșeuri. Incineratorul încă arde și toată structura e aproape de colaps. Nu pot pătrunde foarte adânc înăuntru cei de la pompieri”, a declarat șeful Gărzi Naționale de Mediu, Octavian Berceanu

Un incendiu puternic a avut loc, miercuri la o hală de depozitare a unei societăți de incinerare a deșeurilor din comuna Brazi. Focul a cuprins toată suprafața halei de 4.000 mp, iar tavanul s-a prăbușit.

Pompierii și-au dat seama că o persoană este prinsă înăuntru după ce au găsit în curte o bicicletă . 53 de pompieri au acționat la fața locului în încercarea de a stinge incendiul.

ADVERTISEMENT

“Norul de fum se vede de la 10 km. Verificăm direcția vântului.  Am cerut o anchetă exactă să aflăm ce deșeuri medicale erau acolo. Aceasta compania nu putea depozita acolo deșeuri periculoase și a primit amenzi în valoare de 600 de mii de lei. Echipa Gărzii de Mediu împreună cu APM Prahova se află la fața locului și monitorizează calitatea aerului cu analizorul portabil din dotare, pe direcția vântului, spre zona populată”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Antena 3.

În urma incendiului au rezultat degajări mari de fum, localnicii din zonă primind mesaj de tip RO-ALERT.

ADVERTISEMENT

“Incendiu major produs la SC Eco Burn SRL cu degajări masive de fum. Evitați zona. Eliberați căile rutiere pentru a facilita accesul structurilor de intervenție. Mențineți ferestrele locuințelor închise. Dacă sunteți în apropiere, evacuați zona. Luați măsuri de adăpostire și de autoprotecție”, este mesajul RO-ALERT trimis de ISU Prahova.

Incendiul ar fi fost provocat de o “mână criminală”

Reprezentanții firmei Eco Brun susțin că incendiul ar fi fost provocat de un muncitor. Acesta ar fi amenințat că vrea să se sinucidă.

ADVERTISEMENT

“Din declarațiile paznicului Parcului industrial Brazi, un angajat al societății Eco Burn a intrat în incinta parcului mințind că își lasă bicicleta și pleacă în cursă cu un șofer. În scurt timp a izbucnit incendiul și paznicul a telefonat la ISU anunțând incidentul. Menționăm că angajatul (…) a pătruns în mod ilegal în incinta Parcului industrial Brazi și a societății Eco Burn, în afara orelor de program și fără acordul societății.

La fața locului a lăsat o bicicletă în scopul inducerii ideii de sinucidere, fapt confirmat și din declarațiile tatălui său care a precizat organelor abilitate că a fost informat de S. C. că se va sinucide”, se arată în comunicatul celor de la de Eco Burn.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții societății spun că acesta este al treilea incendiu produs de o “mână criminală”. Anchetatorii au lansat și o altă ipoteză. Ar putea fi vorba despre un muncitor care a vrut să se încălzească și a dat foc la mai multe deșeuri.

ANM: Nor toxic deasupra Bucureștiului

ANM a transmis că un nor toxic de fum va ajunge în Capitală, după incendiul de la Brazi. Ministrul Mediului, Tanczos Barna s-a deplasat la fața locului.

“Este un nor de fum care se vede de la distanță. Suntem în contact cu ANM. Verificăm direcția vântului și avem și un laborator mobil acolo”, a spus ministrul Mediului.

“S-au înregistrat ușoare creșteri pentru indicatorul monoxid de carbon ( CO) pe latura de SE a incendiului (centura- intrarea pe autostrada A3). Direcția vântului este dinspre NV spre SE iar viteza vântului este slabă”, au anunțat specialiștii.

ADVERTISEMENT
Tags: