News

Incendiul de la ATI: câți bani vor primi despăgubire familiile victimelor de la Piatra Neamț

26.11.2020 | 23:22
Incendiul de la ATI cati bani vor primi despagubire familiile victimelor de la Piatra Neamt
ADVERTISEMENT

Familiile victimelor incendiului produs în Secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț vor fi despăgubiți, după ce Guvernul va adopta o hotărâre în acest sens.

Cel mai probabil decizia va fi luată în 27 noiembrie, vineri, și familiile vor primi până la 5.000 de lei în funcție de situație.

ADVERTISEMENT

Despăgubirile se vor plăti celor 10 familii care și-au pierdut persoanele dragi în incendiul din secția de Terapie Intensivă.

Despăgubiri de 100.000 de lei pentru familiile persoanelor decedate în incendiu de la Neamț

Se propune acordarea de ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor aparținătoare victimelor incendiului produs la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în data de 14 noiembrie 2020, în limita sumei de 100.000 lei, din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2020.

ADVERTISEMENT

Ajutoarele de urgență se acordă familiilor ai căror membri au decedat sau au fost răniți în incendiu, indiferent de veniturile acestora, în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare. Ajutorul se plătește soțului/soției ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântarii, în cazul persoanelor decedate, sau, dupa caz, declarație pe propria răspundere că se ocupă de îngrijirea persoanei rănite”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG, conform Ziare.com.

10 persoane au murit în 14 noiembrie după ce secția ATI a spitalului din Piatra Neamț a luat foc, din cauza unor prize defecte.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în aceeași ședință de executiv va fi aprobat un proiect de ordonanță de urgență prin care va fi modificată și completată OUG 4/2009 privind reglementarea unor măsuri din domeniul bugetar.

Astfel, se propune crearea cadrului legal de natură bugetară, prin care să se asigure cheltuielile decurgând din plata sancâiunilor pecuniare aplicate statului roman prin deciziile Curții de Jusțitie a Uniunii Europene (Curtea) în cadrul acțiunilor de infringement, prin modificarea și completarea OUG 4/2009 privind reglementarea unor măsuri în domeniul bugetar, aprobată cu modificari prin Legea 215/2009, cu modificarile ulterioare, respectiv acoperirea acestor cheltuieli de catre Ministerul Finanțelor Publice, din sumele prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat”, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Plata sanctiunilor pecuniare aplicate statului român de catre Curtea de Justiție a Uniunii Europene se efectueaza în baza hotararii Curții de Justiție a Uniunii Europene, transmise Ministerului Finanțelor Publice de către Ministerul Afacerilor Externe în forma comunicată de Curtea de Justitie a Uniunii Europene“, mai este precizat in nota de fundamentare.

ADVERTISEMENT