News

Incendiul de la Colectiv. Ce au făcut autoritățile la 7 ani de la tragedie. Rafila: ”Există proiecte în derulare”

La 7 ani de la incendiul de la Colectiv, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit care sunt progresele înregistrate de sistemul de sănătate cu privire la marii arși.
30.10.2022 | 11:57
Incendiul de la Colectiv Ce au facut autoritatile la 7 ani de la tragedie Rafila Exista proiecte in derulare
La 7 ani de la tragedia de la clubul Colectiv, Rafila susține că sistemul de sănătate e mai bine pregătit. Foto: Facebook, canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Amintim că din cauza incendiului de la Colectiv au murit 65 de oameni, iar cei care au supraviețuit au rămas cu sechele pentru tot restul vieții. La 7 ani de la această tragedie, ministrul sănătății consideră că România a făcut progrese pentru tratarea arșilor și a marilor arși.

Ce s-a mai întâmplat în spitale după 7 ani de la incendiul de la Colectiv

Totuși, Alexandru Rafila susține că în cazul înregistrării unui eveniment similar, autoritățile nu ar putea gestiona singure tot ceea ce ține de îngrijirea persoanelor cu arsuri mari.

ADVERTISEMENT

Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății a punctat că ar fi nevoie de cooperarea cu alte țări pentru preluarea unui număr mare de persoane arse în proporție foarte mare.

Practic, din momentul tragediei de la Colectiv și până în prezent, sistemul național de sănătate a fost sumplimentat cu aproximativ 30 de paturi pentru marii arși.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a vorbit despre progrese

”(…) Au existat însă progrese sensibile faţă de momentul de acum câţiva ani când, din nefericire, o tragedie a dus la un număr mare de victime. (…) În momentul de faţă, la nivelul ţării noastre există aproape 300 de paturi pentru pacienţii cu arsuri.

Nu ele sunt importante, ci cele pentru marii arşi, când o suprafaţă mare din corp este afectată de arsuri de diferite grade, dar care pun în viaţa în pericol nu numai imediat, ci şi în perioada următoare, pentru că susceptibilitatea la infecţii este foarte mare”, a declarat Rafila într-un interviu pentru news.ro.

ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății a mai spus că în țară există aproximativ 30 de paturi de mari arşi, dar și proiecte în derulare în mai multe centre medicale din ţară. Rafila a dezvăluit că România nu poate să aibă o capacitate de tratament nelimitată și a completat că nicio țară din lume nu poate gestiona un evenimet cu zeci sau sute de mari arși.

În acest context, el a spus că România va semna un memorandum cu Belgia pentru tratarea pacienţilor cu arsuri. Comparând ce s-a întâmplat la Colectiv cu situația din prezent, Alexandru Rafila a precizat că românii sunt mai bine pregătiți în prezent.

ADVERTISEMENT

Spre finalul interviului, ministrul a transmis că este alături de famiile îndoliate și a transmis că datoria autorităților este să găsească soluții pentru ca tragedii similare să nu se mai întâmple.

ADVERTISEMENT