News

Incendiul de la Colectiv. Ce au făcut autoritățile la 7 ani de la tragedie. Rafila: ”Există proiecte în derulare”

La 7 ani de la incendiul de la Colectiv, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit care sunt progresele înregistrate de sistemul de sănătate cu privire la marii arși.
30.10.2022 | 11:57
Incendiul de la Colectiv Ce au facut autoritatile la 7 ani de la tragedie Rafila Exista proiecte in derulare
La 7 ani de la tragedia de la clubul Colectiv, Rafila susține că sistemul de sănătate e mai bine pregătit. Foto: Facebook, canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Amintim că din cauza incendiului de la Colectiv au murit 65 de oameni, iar cei care au supraviețuit au rămas cu sechele pentru tot restul vieții. La 7 ani de la această tragedie, ministrul sănătății consideră că România a făcut progrese pentru tratarea arșilor și a marilor arși.

Ce s-a mai întâmplat în spitale după 7 ani de la incendiul de la Colectiv

Totuși, Alexandru Rafila susține că în cazul înregistrării unui eveniment similar, autoritățile nu ar putea gestiona singure tot ceea ce ține de îngrijirea persoanelor cu arsuri mari.

ADVERTISEMENT

Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății a punctat că ar fi nevoie de cooperarea cu alte țări pentru preluarea unui număr mare de persoane arse în proporție foarte mare.

Practic, din momentul tragediei de la Colectiv și până în prezent, sistemul național de sănătate a fost sumplimentat cu aproximativ 30 de paturi pentru marii arși.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a vorbit despre progrese

”(…) Au existat însă progrese sensibile faţă de momentul de acum câţiva ani când, din nefericire, o tragedie a dus la un număr mare de victime. (…) În momentul de faţă, la nivelul ţării noastre există aproape 300 de paturi pentru pacienţii cu arsuri.

Nu ele sunt importante, ci cele pentru marii arşi, când o suprafaţă mare din corp este afectată de arsuri de diferite grade, dar care pun în viaţa în pericol nu numai imediat, ci şi în perioada următoare, pentru că susceptibilitatea la infecţii este foarte mare”, a declarat Rafila într-un interviu pentru news.ro.

ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății a mai spus că în țară există aproximativ 30 de paturi de mari arşi, dar și proiecte în derulare în mai multe centre medicale din ţară. Rafila a dezvăluit că România nu poate să aibă o capacitate de tratament nelimitată și a completat că nicio țară din lume nu poate gestiona un evenimet cu zeci sau sute de mari arși.

În acest context, el a spus că România va semna un memorandum cu Belgia pentru tratarea pacienţilor cu arsuri. Comparând ce s-a întâmplat la Colectiv cu situația din prezent, Alexandru Rafila a precizat că românii sunt mai bine pregătiți în prezent.

ADVERTISEMENT

Spre finalul interviului, ministrul a transmis că este alături de famiile îndoliate și a transmis că datoria autorităților este să găsească soluții pentru ca tragedii similare să nu se mai întâmple.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de...
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de oameni și parcă își dorește sfârșitul”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Hot-dog cu homar și caviar Beluga. Cât costă extravaganța culinară. Foto
Hot-dog cu homar și caviar Beluga. Cât costă extravaganța culinară. Foto
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”